Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Promo-Lex, despre procesul de votare:…

Promo-Lex, despre procesul de votare: secretului votului, cea mai frecventă încălcare până la ora 19:00

Imagine simbol

Peste 1016 de incidente au fost semnalate de către observatorii Promo-Lex până la ora 19:00. Circa 237 dintre acestea au fost verificate până acum și au fost confirmate de către Promo-LEX.

Cea mai frecventă încălcare depistată de Promo-LEX o constituie încălcălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat; amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului). Au fost semnalate 72 de cazuri.

25 de cazuri s-au referit la deficiențe în listele electorale.

22 de cazuri confirmate de Promo_lex s-au referit la votarea nejustificată în grup.

Au fost, de asemenea, confirmate, alte 15 sesizări când s-a constatat prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m.

În dintre cazurile raportate de Promo-LEX, urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot.

În 11 sesizări, a fost observată intreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (erori tehnice, probleme ce țin de înscrierea alegătorilor etc.) – 12 cazuri.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor – 6 cazuri.

Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în într-un safeu/dulap din interiorul secției de votare – 7 cazuri. Alte 4 cazuri s-au referit la intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, membrilor BESV, observatorilor, mass-media sau altor persoane. În 3 cazuri, a fost organizată transportarea alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă).

Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 1 caz. Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m și/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor  – 9 cazuri. Tot 9 cazuri au fost și de prezență a materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției).

Asociația are observatori pe termen scurt în 614 secții de votare și 89 de echipe mobile. În plus, în toate cele 30 de secții de votare unde îți vor exercita dreptul la vot cetățenii din regiunea transnistreană este repartizat câte un observator static. În străinătate au fost delegați 91 de observatori.