Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Promo-LEX critică decizia UEFA de…

Promo-LEX critică decizia UEFA de a transfera meciul Sheriff Tiraspol – Farul Constanța la Tiraspol, teritoriu „controlat de un regim ilegal, unde drepturile omului nu pot fi promovate, monitorizate, evaluate și apărate”

Sursa foto: wikipedia

Asociația Promo-LEX consideră că decizia luată de Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) de a transfera meciul de fotbal Sheriff Tiraspol – Farul Constanța de la Chișinău la Tiraspol contravine angajamentelor asumate de Federația Moldovenească de Fotbal, UEFA și Federația Internațională de Fotbal Asociație (FIFA) în promovarea și respectarea drepturilor omului în condițiile în care codul galben de amenințare teroristă este în vigoare cel puțin până la 18 iulie 2023.

Reprezentanții Promo-Lex au catalogat decizia drept un „instrument eficient de consolidare a unui regim ilegal, care continuă încălcarea în masă a drepturilor omului și ignorarea principiilor și valorilor democratice”

„Este un fapt notoriu că teritoriul din stânga Nistrului rămâne un spațiu închis, izolat, controlat de un regim ilegal, unde drepturile omului nu pot fi promovate, monitorizate, evaluate și apărate”, explică cei de la Promo-Lex.

În acest context, Promo-LEX reiterează importanța respectării drepturilor omului, în special în teritoriile „controlate de regimuri ilegale”, și îndeamnă comunitatea internațională, inclusiv organizațiile sportive precum FMF și UEFA, „să fie mai responsabile și să acționeze ferm pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pe care le promovează”.

Totodată, asociația a făcut și un apel către autoritățile R. Moldova, încurajându-le să manifeste o reacție mai hotărâtă, depășind demersurile și reacțiile formaliste sau declarative. „Când se desfășoară evenimente sportive internaționale pe un teritoriu necontrolat, unde drepturile omului sunt grav încălcate, este necesară o abordare robustă și informarea asupra situației reale din teritoriu, or sportul, inclusiv fotbalul nu poate exista izolat de drepturile omului”, scriu aceștia.

La 24 iunie 2022, UEFA a anunțat despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida UEFA  în regiunea transnistreană din motive de securitate.

La 4 iulie, Comitetul Executiv al UEFA a permis desfășurarea meciului la Tiraspol. La luarea acestei decizii, UEFA a luat în considerație faptul că stadionul Zimbru a fost solicitat pentru a fi utilizat în acest sezon al cupelor europene de toate cele 4 cluburi moldovenești.

„A existat o experiență nefastă în sezonul trecut, când stadionul Zimbru a fost suprasolicitat din cauza jocurilor Naționalelor Moldovei, a clubului Sheriff în faza grupelor Europa League, precum și a partidelor din campionatul național. De aceea, în martie gazonul a arătat dezastruos, deoarece a fost supraîncărcat”, se arată în comunicatul Federației Moldovenești de Fotbal.

Ulterior, Biroul de reintegrare a venit cu o reacție, arătându-se nemulțumit de comunicatul FMF care a anunțat decizia UEFA în urma unei pretinse „interacțiuni directe cu autoritățile locale din regiunea transnistreană”. Instituția a avertizat că orice tip de comunicare formală cu Tiraspolul poate avea loc exclusiv prin intermediul Biroului politici de reintegrare.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, așa-zisele autorități de la Tiraspol au introdus nivelul roșu de alertă de securitate. Ulterior, în regiune a fost stabilit cod galben de alertă de securitate.

Pe 9 martie, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că a dat indicații să fie pregătite declarații la adresa membrilor Consiliului de Securitate al ONU prin care va cere „asigurarea securității” pentru stânga Nistrului.

Așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană a declarat că „a prevenit un atac terorist”. Potrivit lui Krasnoselski, atacul ar fi fost pregătit „la indicația Serviciului de securitate al Ucrainei” împotriva mai multor așa-numiți oficiali din stânga Nistrului. În replică, Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că aceste declarații sunt „o provocare orchestrată de Kremlin”.

Încă din 23 februarie Rusia acuză Ucraina că ar pregăti „provocări” în regiunea transnistreană. Atunci, Volodimir Zelenski a declarat că țara sa respectă integritatea teritorială a R. Moldova și consideră regiunea transnistreană parte a țării noastre, iar declarațiile rușilor sunt „provocări”.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.