Promo-LEX cere autorităților de la Chișinău investigarea promptă și eficientă a decesului liderului comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, care „a fost victima regimului de la Tiraspol”
Asociația Promo-LEX cere autorităților de la Chișinău investigarea promptă și eficientă a decesului liderului comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, dar și prezentarea rezultatelor anchetei. Solicitările au fost făcute într-un comunicat publicat luni, 17 iulie, la câteva ore după ce a fost anunțat decesul acestuia de către Poliție.
Promo-LEX scrie că Oleg Horjan în ultima perioada de timp „s-a poziționat ca un apărător al drepturilor omului”, atât prin declarații politice, cât și prin inițiative de susținere a unor grupuri de persoane care au fost sau sunt victime ale regimului de la Tiraspol.
„Oleg Horjan a fost victima regimului de la Tiraspol și era una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale”, punctează Promo-LEX.
În acest context, Promo-LEX a solicitat autorităților constituționale ale R. Moldova:
- Investigarea promptă și eficientă a decesului lui Oleg Horjan și prezentarea rezultatelor anchetei;
- Sesizarea și implicarea instituțiilor și a organizațiilor internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană;
- Asigurarea protecției activiștilor care manifestă împotriva încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană;
- Sancționarea persoanelor responsabile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv limitarea dreptului de circulație și înghețarea activelor acestora aflate în R. Moldova.
Totodată, Promo-LEX cere misiunilor diplomatice străine acreditate în țara noastră să monitorizeze și ei cazul și să condamne persecuțiile sistemice ale activiștilor din regiunea transnistreană”
Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost găsit împușcat în propria locuință. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).
În 2018, Oleg Horjan a fost condamnat de către pretinsele instanțe de judecată din regiunea transnistreană la o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 4 ani și 6 luni, în Penitenciarul Hlinaia, pentru „acțiuni violente împotriva unei persoane publice/reprezentantului puterii”. Motiv pentru arestarea lui Oleg Horjan a constituit desfășurarea întrunirii publice din 2 iunie 2018 și ulterioarele acțiuni ale sale de apărare a intereselor grupului de participanți care se aflau în detenția ilegală a miliției din regiunea transnistreană în urma unui protest pașnic.
În 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova (CSJ) a constatat că, în rezultatul condamnării lui Oleg Horjan de către „instanțe de judecată” care nu au fost constituite conform legii şi care, în mod ilegal şi-au asumat atribuții de înfăptuire a justiţiei în regiunea transnistreană, acesta a fost privat de dreptul la un proces echitabil prevăzut de lege, anunța Asociația Promo-Lex printr-un comunicat de presă.
Pe 23 iulie 2020, Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova a făcut publică decizia sa prin care a declarat sentinţa ,„Curţii Supreme a RMN” din 02 noiembrie 2018 (detalii aici) şi decizia „Colegiului de Recurs al Judecătoriei Supreme a RMN” din 28 decembrie 2018, în cauza penală în privinţa lui Horjan Oleg ca hotărâri adoptate de organe neconstituţionale (detalii aici)
În decembrie 2022, Oleg Horjan a fost eliberat din detenția ilegală. Informația a fost confirmată atunci pentru Ziarul de Gardă de către Pavel Cazacu, avocat la Asociația Promo-LEX.