Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Proiecția filmului „Siberia din oase”,…

Proiecția filmului „Siberia din oase”, în preajma expoziției „Trenul Durerii” din PMAN

Sursă: Guvernul R. Moldova

Filmul „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu, va fi proiectat sâmbătă, la ora 20:30, în preajma expoziției „Trenul Durerii”, ce se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), și va fi putea fi vizionat de toți doritorii. Acesta este ultimul weekend în care expoziția se va afla în PMAN, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Filmul este o producție OWH Studio 2019, în regia Leontinei Vatamanu și include confesiunile a patru protagoniști care au fost ridicați și trimiși forțat în Siberia, în noaptea dinspre 6 spre 7 iulie 1949.

Expoziția „Trenul Durerii” se află la cea de-a doua ediție și, în acest an, este prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, fotografii și istorii din viața familiilor deportate.

De asemenea, în cele două vagoane, este amenajată o bibliotecă cu cărți despre evenimentele tragice, iar vizitatorii pot găsi în Cartea Memoriei numele rudelor deportate. 

În acest an se împlinesc 75 de ani de la deportările staliniste din 6-9 iulie 1949 – cea mai amplă deportare de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma căreia au suferit 36 mii de oameni sau peste 11 mii de familii.

Casele, pământurile și bunurile țăranilor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3071 de camioane și 1736 de vagoane.

R. Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949.