Principală  —  IMPORTANTE   —   Proiecte UE în nordul țării…

Proiecte UE în nordul țării – supravegherea video a spațiilor publice din oraș, contoare inteligente la apă, parc modern și grădinițe echipate

Condiții de trai mai bune pentru locuitorii din 5 cartiere rezidențiale, beneficiare a unui concurs de granturi UE, precum și noi servicii de securitate publică și alte servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase mediului, au fost inaugurate astăzi în mun. Edineț.

Noile servicii publice lansate includ contorizarea serviciilor de alimentare cu apă, investiții în sistemul de învățământ primar din localitate și digitalizarea procesului de informare a locuitorilor. Aceste rezultate au fost înregistrate în cadrul proiectului „Edineț-oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria mun. Edineț, în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia, România.

Municipiul Edineț demonstrează cu succes cum pot fi valorificate parteneriatele dintre autoritățile publice locale și societatea civilă, în cadrul programelor finanțate de Uniunea Europeană și statele sale membre. Sunt încântat de rezultatele înregistrate în cadrul proiectului nostru implementat aici și îmi exprim speranța ca aceste bune practici să fie preluate pe larg și de alte localități din Moldova. Scopul este unul – sporirea calității vieții oamenilor, acesta fiind și piatra de temelie în procesul negocierilor de aderare al R. Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.

Astfel, serviciul de securitate publică prin supravegherea video a spațiilor publice din oraș, va spori siguranța oamenilor în timpul plimbărilor prin parc sau la traversarea străzii principale, deoarece prin aceste camere Poliția Municipală, în parteneriat cu primăria municipiului Edineț vor urmări ordinea publică și vor interveni rapid la necesitate. Informația vizualizată va fi stocată pe un server o perioadă suficientă de timp pentru a asigura intervenția necesară. Pentru aceasta, au fost instalate 52 de camere de supraveghere în spații publice, trecerile de pietoni de pe strada principală a orașului și camere inteligente la intrările în oraș, capabile să citească de la distanță și datele de înmatriculare ale vehiculelor. Înregistrările cu caracter public vor fi accesibile și prin intermediul platformei de date urbane https://smartedinet.md, aflată în curs de dezvoltare. Acest serviciu a fost dezvoltat în paralel cu modernizarea iluminatului public, cu o investiție de peste 600 000 de euro și cu crearea platformei de date urbane, susținută cu peste 46 000 de euro – toate implementate cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Totodată, în cadrul proiectului a fost instalat un sistem de contorizare și gestionare a apei neaducătoare de venit din cadrul serviciului public de alimentare cu apă. Pentru aceasta, au fost instalate peste 450 de contoare inteligente, într-o zonă de cca 500 de consumatori de apă. Aceste contoare măsoară consumul de apă, precum și monitorizează consumul global, pentru a identifica și preveni pierderile nejustificate de apă în rețea. Pentru dezvoltarea și pilotarea acestui sistem, au fost investiți cca 360 000 de euro din fondurile proiectului finanțat de UE.

În același timp, cu suportul proiectului au fost create și echipate SmartLab-uri în incinta a 4 grădinițe din municipiul Edineț. În acest mod, copiii grupelor pregătitoare vor fi instruiți de cadrele didactice conform unui curriculum special elaborat. Fiecare SmartLab a fost proiectat și echipat astfel încât să găzduiască simultan grupuri de până la 15 copii. Pentru această inițiativă, proiectul Uniunii Europene a alocat cca 70 000 de euro.

Nu în ultimul rând, astăzi au fost inaugurate lucrările realizate de cele 5 asociații de locatari din Edineț, beneficiare de granturi oferite de Uniunea Europeană, în valoare totală de cca 169 000 de euro. Granturile au fost valorificate pentru modernizarea infrastructurii adiacente a blocurilor locative, precum amenajarea eficientă a spațiilor publice din cartiere, pavare, amenajarea zonelor funcționale, instalarea ușilor, iluminare inteligentă și soluții de gestionare a apelor pluviale și a zonelor verzi cu sistem de irigare automatizat. 

Proiectul „Edineț-oraș cu perspectivă de viitor” demonstrează încă o dată importanța parteneriatelor internaționale și a sprijinului Uniunii Europene în dezvoltarea infrastructurii și serviciilor publice. Ne angajăm să continuăm acest drum al inovației și să asigurăm un trai mai bun pentru toți cetățenii noștri. Mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect și sunt încrezător că aceste inițiative vor aduce beneficii semnificative și durabile pentru Edineț.”, a declarat Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț.

În decembrie 2023, în cadrul proiectului au fost inaugurate o serie de alte servicii publice modernizate și digitalizate, inclusiv sistemul de transport public sustenabil, iluminare inteligentă stradală, investiții în sistemul de învățământ din localitate și altele.

În toamna anului curent este planificată inaugurarea „Insulei de vis” din parcul „Vasile Alecsandri” din mun. Edineț. Insula va fi complet modernizată și va include zone pentru plimbare, recreere, sport, expoziții, teren de joacă, cinematograf, amfiteatru, debarcader și altele.

Scopul proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, care este în proces de implementare în perioada 1 martie 2021 – 28 februarie 2025, este de a îmbunătăți calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și, în general, condițiile de trai ale cetățenilor din mun. Edineț prin aplicarea soluțiilor inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană: guvernare locală, servicii publice, cartiere de locuit, afaceri și educație. 

Bugetul proiectului este de 4.358.886 de euro, dintre care 4.140.186 euro este grant din partea Uniunii Europene prin programul „Autorități Locale: Parteneriate pentru orașe durabile 2020” și 218.700 de euro contribuția partenerilor de implementare.

Proiectul a demarat prin elaborarea Planului Urbanistic General. Acesta prevede planul de dezvoltare teritorială  a orașului pentru următorii 15 ani.