Progresele din cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor: peste 16 mii de hectare de pădure plantate în toată țara

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a prezentat joi, 20 martie, progresele înregistrate în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP) în cadrul ședinței Parlamentului. Potrivit ministerului, în cei doi ani de la lansare, au fost reabilitate și plantate 16 mii de hectare de pădure în toate raioanele țării, cu obiectivul de a ajunge la 22 000 de hectare până la sfârșitul acestui an. Totodată, programul „își propune ca, până la finalizare, să fie plantați 1 miliard de copaci”.
Potrivit unui comunicat, Guvernul a alocat 416 milioane de lei pentru creșterea gradului de împădurire, aceasta fiind cea mai mare investiție realizată vreodată în sectorul forestier de către stat.
Din această sumă, 316 milioane de lei au fost direcționate spre extinderea și reabilitarea pădurilor, iar 100 de milioane de lei pentru achiziția de tehnică modernă, inclusiv excavatoare, tractoare moderne, mulcere, rotovatoare, mașini de plantat copaci, cultivatoare și motocultoare, dar și alte utilaje.
La nivel local, peste 460 de primării au alocat terenuri pentru extinderea suprafețelor împădurite, unde în total, 26 670 de hectare au fost alocate pentru plantare.
Printre raioanele care au alocat cel mai mult teren pentru împădurire se numără Ocnița cu 2.281 hectare, Hîncești – 1.570 hectare, Comrat/UTA – 1.505 hectare, Ungheni – 1.232 hectare și Căușeni – 1.131 hectare. Totodată, cele mai împădurite raioane din țară sunt: Strășeni, Călărași, Hîncești, Nisporeni, Ungheni cu o rată de împădurire între 20% și 35%. O rată de împădurire mai mică de 7% se înregistrează în raioanele Drochia, Florești, Taraclia, Găgăuzia, Sîngerei, Basarabeasca, Rîșcani și Ștefan Vodă.
În acest context, ministrul a mulțumit autorităților publice locale pentru implicare activă în Programul de împădurire și, totodată, a venit cu îndemnul ca și celelalte primării să aloce teren în următoarea perioadă.
„Anul trecut, a fost elaborat proiectul «Programul de dezvoltare a Pădurilor din Moldova», în valoare de 435 milioane de euro, de către specialiștii Ministerului Mediului în colaborare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) și Agenția Moldsilva. Prin implementarea acestui proiect a fost posibilă obținerea finanțării în valoare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții. Valorificarea acestor resurse financiare va începe din 2026, după ce va fi creată unitatea de implementare, care va fi responsabilă de realizarea proiectului”, specifică Ministerul Mediului.
Potrivit comunicatului, obiectivul principal al Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor este creșterea suprafeței împădurite cu 145 000 de hectare în următorii 10 ani.
În cadrul campanii de împădurire din această primăvară se vor planta peste 7 milioane de puieți pe o suprafață de 3500 de hectare, dintre care 800 de hectare reprezintă terenuri noi, destinate împăduririi.
Totodată, pe 15 martie, în satul Geamăna peste 2000 de oameni au plantat 30 de hectare de pădure, în cadrul campaniei „Generația Pădurii”.