Programul național de împădurire, aprobat de Guvern. Șefa statului face un apel la solidaritate către toți cetățenii pentru a se implica
În următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată. Sau cel puțin asta prevede Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 – 2032, care a fost aprobat de Executiv.
Potrivit ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, pe termen lung, Programul își propune atenuarea schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor prețioase, o dinamică pozitivă a sedimentelor în rețeaua hidrografică.
Alte obiective ale documentului de politici publice se referă la plantarea fâșiilor riverane și de protecție agricolă, crearea a trei centre regionale de creștere industrială și reproducere a materialului forestier și satisfacerea necesităților țării cu produse și servicii generate de păduri.
„Acest program, propus și inițiat de președinta Maia Sandu, este fundamental pentru mai multe aspecte ale economiei și ale vieții cetățenilor noștri. Documentul ne va ajuta să devenim carbo-neutri până în anul 2030, ne va ajuta să trecem la energie verde. Este un program care va produce foarte multe beneficii pentru sectorul agricol, unde umiditatea este importantă și se va schimba și aspectul zonelor rurale din țară”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
În prezent, potrivit autorităților, în R. Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.
„Pentru țara noastră, afectată de secete și alte efecte ale schimbărilor climatice, împădurirea este o prioritate. Restabilirea suprafețelor de păduri va îmbunătăți volumul de apă în râuri, iazuri și fântâni precum și fertilitatea solurilor și va restabili flora și fauna din Moldova”, a spus Președinta Maia Sandu.
Șefa statului subliniază că realizarea acestui program cere implicarea întregii societăți, și din acest motiv a făcut un apel la solidaritate către tineri, voluntari, organizațiile neguvernamentale și către oamenii din toate localitățile să se implice în campaniile de împădurire și de colectare de semințe care vor fi anunțate de către autorități.
„De asemenea, mă adresez deținătorilor de terenuri publice și private să participe cu terenurile lor în procesul de împădurire. Cu eforturi comune, putem lăsa generațiilor viitoare o țară mai verde, un mediu de trai mai primitor”, a conchis Președinta Maia Sandu.
subiect-02-nu-1012-mm-2022_1 by Ziarul de Gardă on Scribd
PĂDURI INEXISTENTE. În căutarea copacilor care NU au mai crescut
Ziarul de Gardă a relatat cum, în 2015, pe un deal de la marginea satului Terebna, raionul Edineț, au fost plantate câteva hectare cu puieți de salcâm. Astăzi au rămas, abia vizibile, doar brazdele care au fost săpate cu tractorul pentru a sădi copacii. Nici măcar un singur copac nu a crescut, iar ceea ce trebuia să fie deja o pădure frumoasă, a rămas doar un deal acoperit de buruieni.
La 20 de km de Terebna, pe teritoriul comunei Brătușeni, am găsit alte păduri… inexistente. Cazuri similare am găsit și în alte localități din țară. Pădurile inexistente au devenit realitate pentru că, de cele mai multe ori, după ce puieții erau plantați, de soarta lor ulterioară nimeni nu mai avea grijă.
Acum, autoritățile centrale anunță cea mai masivă campanie de împădurire din istoria R. Moldova: 100 de mii de hectare în următorii 10 ani. În acest context, ZdG a încercat să afle cum și dacă cei responsabili de noul program de împădurire au învățat din greșelile trecutului, astfel încât banii statului să nu mai fie irosiți, iar munca silvicultorilor să nu fie în zadar.
În anul 2021, comparativ cu 2015, suprafețele terenurilor acoperite cu păduri s-au diminuat cu 8503 ha, constata, recent, Curtea de Conturi a R. Moldova.