Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Profilul penal al șoferului învinuit…

Profilul penal al șoferului învinuit că a urcat la volan având permisul suspendat și a ucis cinci persoane. Dosar penal pentru furt în 2017, clasat după ce victima și-a retras plângerea. Decembrie 2021 – condamnat pentru aceeași infracțiune, dar amnistiat. Decembrie 2022 – condamnat la închisoare pentru jaf, cu suspendare

Colaj ZdG

Șoferul automobilului Mitsubishi, învinuit de comiterea tragicului accident produs la 10 august, în raionul Strășeni, în urma căruia cinci persoane au decedat, iar alți cinci minori se află în stare gravă la spital, a fost condamnat, acum aproape doi ani, la închisoare cu suspendare.

ZdG a analizat deciziile instanțelor de judecată emise în privința lui Ruslan Jalbă, șoferul de 22 de ani care care este învinuit că a luat viața mai multor persoane, urcând la volan deși avea permisul de conducere suspendat recent. Anterior, unele surse media au publicat, pe surse, numele acestuia greșit, prezentându-l ca Radu Jalbă.

Conform procurorilor, învinuitul nu este la prima abatere de ordin penal, anterior acesta fiind „condamnat pentru o infracțiune de furt în anul 2022 și o infracțiune de jaf în anul 2023”. ZdG a constatat că acesta și-a recunoscut vina în ambele cazuri, dar a contestat una dintre sentințele de condamnare, cea de-a doua fiind atacată cu apel de procurorul care a reprezentat învinuirea în instanță. Procurorul a solicitat mărirea pedepsei cu închisoarea la 3 ani o lună și 10 zile, executarea fiind suspendată pentru 5 ani.

Dosare penal de furt în 2017, clasat după ce victima și-a retras plângerea. Decembrie 2021 – condamnat pentru aceeași infracțiune

Prima deciziei a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost emisă pe numele lui Ruslan Jalbă la 24 decembrie 2021. Procedura de judecare a cauzei a avut loc pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, așa cum acesta își recunoscuse vina.

Instanța a constatat că, în august 2020, Jalbă a furat o bicicletă, în valoare de aproximativ 3 mii de lei, din scara unui bloc din sectorul Botanica, și l-a condamnat, pentru furt, la 130 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

  • Legea prevede că infracțiunea de furt se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1 350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 4 ani.

Acuzatorul de stat solicitase o pedeapsă de 160 ore de muncă neremunerată în folosul comunității, iar avocata acestuia a cerut să-i fie aplicată inculpatului o pedeapsă sub limita minimă, în temeiul art. 79 alin.(1) Cod penal, care prevede că „minoratul persoanei care a săvâşit infracţiunea se consideră circumstanţă excepţională. Săvârşirea infracţiunii de către persoanele care au atins vârsta de 18 ani, dar nu au atins vârsta de 21 de ani poate fi apreciată de către instanţa de judecată drept circumstanţă excepţională”.

Totuși, magistrata Natalia Clevadî a respins solicitarea avocatului, reținând că, potrivit cazierului judiciar, Jalbă a mai fost tras la răspundere penală, în anul 2017, tot pentru furt, procesul fiind clasat în urma retragerii plângerii de către partea vătămată. Astfel, judecătoarea a subliniat că acesta „nu ar fi făcut concluziile necesare”.

La un an de la emiterea sentinței de sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău, în decembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul declarat de avocata lui Ruslan Jalbă. Astfel, acesta a fost eliberat de munca neremunerată în folosul comunității, fiind amnistiat în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței R. Moldova. Decizia a rămas în vigoare, nefiind atacată cu recurs.

Jaf în toiul nopții la căminul Colegiului de Transport din Chișinău. Condamnat la închisoare, dar lăsat în libertate

În timp ce avea loc procesul de judecată în primul dosar, în septembrie 2021, Ruslan Jalbă ar fi intrat în timpul nopții în căminul Colegiului de Transport din sectorul Botanica, de unde ar fi sustras un telefon mobil și o haină a unui băiat, cauzând un prejudiciu material de 3 500 lei.

În ședința de judecată, Ruslan Jalbă a menționat că a pătruns în acel cămin prin balconul acestuia din motiv că „era în stare de ebrietate, și nu ține minte concret cum a ajuns acolo”.

„A mai declarat că careva influență fizică sau morală nu a aplicat în privința părții vătămate minore, aceasta dând bunurile nu de bunăvoie. A intrat în odaie, a luat puloverul din dulap și telefonul ce se afla pe pat. A comunicat că la moment activează în calitate de electric neoficial. Îi pare rău de cele comise”, se arată în decizia emisă, fix la o săptămână după amnistierea pentru furt, de către magistrata Olga Bejenar de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Unii martori din dosar au declarat în instanță că Jalbă ar mai fi fost cu o altă persoană când a intrat în clădire, pe la balcon.

Pentru jaf, în decembrie 2022, lui Ruslan Jalbă i-a fost stabilită pedeapsa cu închisoare pe un termen de 1 an și șase luni, fără amendă, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Totuși, executarea pedepsei cu închisoarea stabilită în privința lui Ruslan Jalbă a fost suspendă condiționat pe o perioadă de probațiune de 2 ani, cu liberarea ulterioară de pedeapsă a vinovatului, „cu condiția că acesta în termenul de probațiune nu va săvârși alte infracțiuni intenționate şi va îndreptăți încrederea ce i s-a acordat”.

Mai mult, într-un răspuns pentru ZdG, Procuratura Generală (PG) a comunicat că, prin decizia Curții de Apel Chișinău, din 31 mai 2023, tânărul a fost recunoscut vinovat de comiterea jafului, fiindu-i extinsă pedeapsa penală – închisoare pe un termen de 3 ani și 4 luni, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 5 ani. Instanța de apel a aplicat o pedeapsă mai aspră decât a solicitat procurorul de stat care atacase decizia.

„Cauza se află în examinarea Curții Supreme de Justiție, decizia fiind contestată cu recurs”, a mai precizat Procuratura.

Conform sentinței Curții de Apel Chișinău, deciziile căreia sunt executorii, în momentul producerii accidentului, Jalbă ar fi trebui să fie în perioada de probațiune, iar dacă ar fi fost găsit vinovat că a urcat, în luna iulie, în stare de ebrietate avansată la volan, așa cum susțin oamenii legii într-un dosar deschis în luna iulie, acesta ar fi fost obligat să execute și pedeapsa cu închisoarea pentru jaf de 3 ani și patru luni.

Jalbă nu a fost reținut după ce a fost depistat în stare de ebrietate la volan.

ZdG a întrebat reprezentanții Inspectoratului General de Probațiune dacă Jalbă este în prezent în perioada de probațiune, timp în care nu ar fi trebui să săvârșească o nouă infracțiune, dar nu am primit un răspuns deocamdată.

Prima instanță i-a aplicat atunci lui Jalbă măsură preventivă – obligarea de a nu părăsi țara, până la rămânerea definitivă a sentinței.

Ruslan Jalbă by Ziarul de Gardă

Ruslan Jalbă a fost plasat miercuri, 14 august, în arest preventiv pentru 30 de zile.

Șoferul automobilului Mitsubishi se afla la volan deși avea permisul de conducere suspendat de circa o lună

Accidentul s-a produs sâmbătă, 10 august, în jurul orei 10:00, în apropierea localității Codreanca, pe traseul M5, Chișinău – Bălți, cu implicarea a două automobile. La fața locului s-a stabilit preliminar că unul dintre automobile nu s-ar fi asigurat și, efectuând manevra de depășire peste linia continuă, s-a tamponat frontal cu automobilul ce se deplasa din sens opus. În urma impactului, poliția declară că ambele unități de transport au izbucnit în flăcări, cinci persoane au fost depistate carbonizate, iar alte 6 persoane, printre care și minori, au fost transportate la spital.

Conform unui comunicat de presă emis de Procuratura Generală (PG), pe caz a fost inițiată o cauză penală, pe faptul încălcării regulilor de securitate a circulației, de către persoana care conduce mijlocul de transport, care a dus la decesul mai multor persoane – art. 264 alin.(5) din Codul penal, crimă pentru care legea prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Învinuitul, în vârstă de 22 de ani, a fost reținut, iar procurorii din cadrul Procuraturii raionului Strășeni au înaintat un demers de aplicare a măsurii preventive – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile în privința acestuia. Mai mult, PG subliniază că conducătorul mijlocului de transport Mitsubishi, care este învinuit de comiterea infracțiunii, se afla la volanul automobilului fără a deține permis de conducere, care fost ridicat provizoriu la 15 iulie 2024, în urma demersului procurorilor de la Oficiul Botanica al Procuraturii municipiului Chișinău.

Șoferul este cercetat într-o altă cauză penală, intentată la 3 iulie 2024, de către organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Botanica, pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate cu grad avansat, faptă care a avut loc la 29 iunie, pe o stradă din sectorul Botanica al capitalei.

În urma accidentului a decedat o adolescentă de 17 ani și o femeie de 56 de ani, pasagere a Mitsubishi. La fel, a decedat șoferul Opelului, în vârstă de 37 de ani, și doua femei de 32 și 54 de ani, pasagere ale acestuia. La Institutul Mamei și Copilului din Chișinău au fost transportați 3 minori din Mitsubishi – de 6,7 și 13 ani, și doi din Opel – de 1 ani și 9 ani.