Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Care sunt profesiile ce nu…

Care sunt profesiile ce nu vor fi înlocuite de inteligența artificială (BBC)

Pe fondul discuțiilor despre inteligența artificială care înlocuiește treptat lucrătorii, experții spun că sunt câteva profesii care nu vor fi înlocuite de computere, cel puțin în timpul ce urmează, transmite BBC.

Încă de la începutul revoluției industriale, au existat amenințări că noile mașini – de la războaie mecanizate la microcipuri – ar uzurpa ulterior locurile de muncă. În cea mai mare parte, oamenii nu au fost înlocuiți. Totuși, acum, spun unii experți, cu omniprezența inteligenței artificiale (AI) la orizont, amenințarea este reală: roboții chiar vin pentru niște locuri de muncă.

Un raport din martie 2023 de la Goldman Sachs a estimat că AI este capabilă îndeplinească un sfert din toată munca realizată în prezent de oameni. În Uniunea Europeană și SUA, mai arată raportul, 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute din cauza automatizării. Și asta ar putea fi îngrozitor, spune Martin Ford, autorul cărții Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything.

Din fericire, nu toate sunt vești proaste. Experții vin cu o avertizare: există încă lucruri pe care AI nu este capabilă să le îndeplinească – sarcini care implică calități deosebit de umane, cum ar fi inteligența emoțională și gândirea „în afara barierelor”.

„Cred că, în general, există trei categorii care vor fi în afara riscului în viitorul apropiat. Primul ar fi locurile de muncă care sunt cu adevărat creative: nu care se bazează pe formule sau doar rearanjeză lucrurile, ci cu adevărat vin cu idei noi și creează ceva nou”, spune Ford.

Asta nu înseamnă neapărat că toate locurile de muncă care sunt considerate „creative” sunt sigure. De fapt, lucrurile precum design-ul grafic și rolurile legate de arta vizuală pot fi printre primele care ar putea fi îndeplinite de roboți; algoritmii de bază pot direcționa cu ușurință un bot să analizeze milioane de imagini, permițând AI să stăpânească estetica instantaneu. Dar există o anumită siguranță în alte tipuri de creativitate, spune Ford: „În știință, medicină și drept, oameni a căror slujbă este să vină cu o nouă strategie juridică sau strategie de afaceri. Cred că va continua să existe un loc acolo pentru ființele umane”.

A doua categorie care se află în afara pericolului, continuă el, sunt locurile de muncă care necesită relații interpersonale sofisticate: asistentele, consultanții de afaceri și jurnaliștii de investigație. Acestea sunt locurile de muncă, spune el, „în care aveți nevoie de o înțelegere foarte profundă a oamenilor. Cred că va trece mult timp până când AI-ul va avea capacitatea de a interacționa astfel încât să construiescă cu adevărat relații.”

A treia zonă sigură, spune Ford, „sunt locurile de muncă care necesită într-adevăr multă mobilitate și capacitate de rezolvare a problemelor în medii imprevizibile”. Persoanele care lucrează în comerț, electricienii, instalatorii, sudorii și alții se încadrează sub această umbrelă. „Acestea sunt genul de locuri de muncă în care ai de-a face cu o situație nouă tot timpul”, adaugă el. „Sunt probabil cel mai greu de automatizat. Pentru a automatiza astfel de locuri de muncă, ai avea nevoie de un robot science fiction.”

În timp ce oamenii vor rămâne probabil în locuri de muncă care se încadrează în aceste categorii, asta nu înseamnă că acele profesii sunt total izolate de ascensiunea AI. De fapt, spune Joanne Song McLaughlin, profesor în economia muncii la Universitatea din Buffalo, SUA, majoritatea locurilor de muncă, indiferent de industrie, au aspecte care probabil vor fi automatizate de tehnologie.

„În multe cazuri, nu există nicio amenințare imediată la adresa locurilor de muncă, dar sarcinile se vor schimba”, spune McLaughlin.

Locurile umane vor deveni mai concentrate pe abilitățile interpersonale, continuă Song McLaughlin. „Este ușor de imaginat că, de exemplu, AI va detecta cancerele mult mai bine decât ar putea oamenii. În viitor, presupun că medicii vor folosi acea nouă tehnologie. Dar nu cred că întregul rol al doctorului va fi înlocuit.”

„Cred că este inteligent să mă gândesc cu adevărat, „ce fel de sarcini de la locul meu de muncă vor fi înlocuite și vor fi mai bine făcute acestea de computer și AI?” Și care sunt abilitățile mele complementare?’” Ea arată către casierii băncilor, care odată trebuiau să fie foarte preciși la numărarea banilor. Acum, acea sarcină a fost automatizată – dar există încă un loc pentru casier. „Sarcina de a număra banii a devenit învechită din cauza unei mașini, dar acum, casierii sunt mai concentrați pe conectarea cu clienții și introducerea de noi produse. Abilitatea socială a devenit mai importantă.”, indică aceasta.