Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul Alexandru Nichita, candidat la…

Procurorul Alexandru Nichita, candidat la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor din subordinea CSP, nu a promovat evaluarea

Captură de cran: Comisia de Evaluare a Procurorilor/Yourube

Comisia de evaluare a procurorilor a finalizat evaluarea procurorului Alexandru Nichita, candidat la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Astfel, comisia a decis în unanimitate că Alexandru Nichita nu întrunește criteriile de integritate etică și financiară prevăzute de Legea nr. 26/2022, și, prin urmare, nu promovează evaluarea.

Decizia a fost transmisă candidatului și CSP-ului, potrivit unui comunicat al comisiei. În cazul în care candidatul nu se opune publicării, Comisia va publica decizia pe pagina sa web.

Alexandru Nichita și-a început cariera de procuror în 2010, ocupând fotoliul de șef al Secției investigații financiar economice. În 2014, acesta a fost numit în funcția de Șef interimar de Direcție în cadrul Procuraturii Generale (PG). Doi ani mai târziu, acesta a devenit șef-interimar al Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății în cadrul PG. Peste un an, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General numirea lui Nichita în funcția de procuror-șef în cadrul aceleiași direții, pentru un mandat de 5 ani. 

În martie 2022, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Ciocana, dispus lui Alexandru Nichita prin ordinul Procurorului General interimar nr.426-p din 15 martie 2022.

ZdG a scris în 2017 despre casa nedeclarată a lui Alexandru Nichita, pe atunci interimar al funcției de șef al Direcţiei politici, reforme şi protecţia intereselor societăţii de la Procuratura Generală și care anterior, pe parcursul a cinci ani, a condus Secţia investigaţii financiar-economice şi Direcţia investigaţii generale. În perioada respectivă, procurorul a reuşit să-şi ridice un imobil de lux, pe care nu-l declara în actele cu privire la venituri şi proprietate. „Casa e nefinisată. De asta nu am declarat-o”, explica Alexandru Nichita.