Procurorii francezi solicită cinci ani de închisoare pentru lidera extremei drepte, Marine Le Pen
Procurorii au cerut miercuri, 13 noiembrie, ca deputata franceză de extremă dreapta Marine Le Pen să fie găsită vinovată de deturnare de fonduri, condamnată la închisoare și să i se interzică să candideze la funcții publice – inclusiv la președinția Franței – pentru următorii cinci ani, notează portalul Politico.
Le Pen, partidul său, Raliul Național, și alte 24 de persoane – inclusiv actuali și foști parlamentari francezi și europarlamentari – sunt acuzați că, în perioada 2004-2016, au utilizat în mod ilicit fonduri ale Parlamentului European pentru a plăti asistenți pentru a lucra la afacerile partidului și nu la afacerile UE. Le Pen și co-inculpații săi au negat toate acuzațiile.
Procurorii au cerut ca Le Pen să primească cea mai dură pedeapsă dintre toate, menționând că aceasta era atât deputată europeană, cât și lideră de partid în perioada în care ar fi avut loc unele dintre infracțiuni. Ei au cerut judecătorului să o condamne la cinci ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare, și să o amendeze cu 300 000 de euro. Interdicția de a candida la o funcție publică s-ar prelungi până în 2027, când sunt programate următoarele alegeri prezidențiale.
Procurorii au cerut, de asemenea, ca sentința să fie executată imediat, chiar dacă Le Pen ar contesta cu apel.
„Este clar că singurul lucru pe care l-au dorit procurorii a fost excluderea lui Marine Le Pen din viața politică”, a declarat Le Pen reporterilor după suspendarea ședinței de judecată.
În timpul procesului de săptămâna trecută, Le Pen a declarat că intenționează să candideze pentru a patra oară la președinția Franței și că „milioane de francezi vor fi privați de candidatul lor la președinție” dacă i se va interzice acest lucru.
Cu puțin timp înainte de a anunța sentința solicitată, procurorul Louise Neyton a îndemnat instanța să ia în considerare natura „fără precedent” a deturnării de fonduri, datorită perioadei lungi de timp în care sistemul ar fi avut loc și a prejudiciilor estimate.
Inculpații „au făcut din Parlamentul European vaca lor de muls și doreau să continue să facă acest lucru”, a declarat Neyton. „Dacă Parlamentul European nu ar fi tras un semnal de alarmă, faptele ar fi continuat și deturnarea de fonduri ar fi fost și mai mare”.
Apărarea va avea acum ocazia să își prezinte argumentele în fața judecătorului, care va anunța data verdictului înainte de 27 noiembrie. Verdictul propriu-zis este așteptat la începutul anului viitor.
Marți, Parlamentul a îndemnat ca toți acuzații să fie găsiți vinovați. Acesta a estimat prejudiciul financiar pentru contribuabili la 4,5 milioane de euro și a declarat că va solicita o despăgubire suplimentară de 300 000 de euro.
Lidera extremei drepte, inspirându-se din cartea de joc a președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, a descris procesul ca fiind motivat politic și l-a acuzat pe judecătorul principal de comportament „părtinitor”.
În timp ce Le Pen, o oratoare experimentată, a reușit să își păstreze calmul în timpul procesului, mulți dintre coacuzații săi nu au fost în măsură să își susțină convingător cauza. Dovezile prezentate în instanță au arătat că multe persoane angajate ca asistenți legislativi au fost rareori, dacă nu chiar niciodată, în Parlament și, în unele cazuri, au avut un contact limitat sau inexistent cu deputații europeni pe care se presupune că îi asistau.
Procurorii au cerut ca Raliul Național să fie amendat cu 2 milioane de euro și ca toți inculpații să primească interdicții temporare de a candida la funcții publice, cu o durată cuprinsă între unu și cinci ani.