Procuratura rusă cere 18 ani de închisoare pentru Karina Țurcan, moldoveanca învinuită de spionaj
Acuzarea de stat a Federației Ruse a cerut 18 ani de închisoare pentru cetățeanca Republicii Moldova, Karina Țurcan acuzată de spionaj, transmite agenția INTERFAX.RU citată de Novaya Gazeta.
„Astăzi, în timpul audierilor de la Judecătoria Moscova, partea acuzării a cerut instanței să îi dea Karinei Țurcan o pedeapsă de 18 ani de închisoare în regim închis”, a declarat avocatul acesteia, Ivan Pavlov.
Avocatul spune că procurorul Boris Loktionov a declarat în fața judecătorilor că a demonstrat vinovăția lui Țurcan pe care a numit-o „inamicul statului”. Pavlov spune că în scurt timp urmează pledoariile apărătorilor Karinei Țurcan. Ulterior, învinuita va avea dreptul la ultimul cuvânt după care judecătorii se vor retrage în deliberare și vor decide sentința.
Procesul de judecată a început la Moscova în 29 septembrie și se desfășoară cu ușile închise. Asta pentru că s-ar examina documente care ar putea reprezenta secrete de stat. În cadrul procesului au fost audiați mai mulți martori, atât ai apărării, cât și ai acuzării.
În special potrivit avocatului Karinei Țurcan, au fost audiați fostul viceministru al Energeticii, Veaceslav Kravcenco și șeful gigantului „INTER RAO”, Boris Kovalciuk. Ultimul, susțin avocații, i-au luat apărarea Karinei Țurcan menționând că fosta sa angajată ar fi avut un conflict cu fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk din cauza activității Centralei de la Kuciurgan care aparține companiei ruse, dar se află pe teritoriul din stânga Nistrului.
Potrivit unor informații, citate de Kommersant, Șevciuk ar fi propus companiei un preț mai scump pentru gazul pe care îl primea aproape gratuit din Rusia. Țurcan, care reprezenta interesele RAO în regiune, nu a fost de acord cu abordarea liderului de la Tiraspol a decis să treacă activitatea centralei la cărbune pe care l-a achiziționat din Ucraina la prețuri mai atractive. În acest fel, Șevciuc s-ar fi plâns Moscovei că ratează venituri importante la bugetul regiunii care ar veni din urma comerțului cu gaz.
Fostul lider de la Tiraspol a blocat transporturile de cărbune și a fost declarată „dușman” al așa-zisei republici. Ulterior, i s-a intentat acest dosar penal.
Originară din R. Moldova, Carina Țurcan a fost arestată în iunie 2018, fiind acuzată de forțele de securitate ale Federației Ruse de spionaj.
În cadrul primului interviu acordat pentru RBK după ce a fost eliberată, Carina Țurcan a declarat că acuzațiile de spionaj ce i-au fost aduse sunt bazate pe copia anchetei unui agent moldovean ale cărui date coincid cu ale sale.
Potrivit acesteia, acuzațiile au la bază câteva documente, printre care o copie a anchetei dosarului personal al agentului, în care lipsesc unele pagini și care conține „date care pot fi colectate despre fiecare dintre noi”: adresa și studiile sale.
„Ancheta a fost completată manual în 2004, dar corespunde adresa mea din 2010. Totodată, locul de muncă notat este, de fapt, din 2006, iar studiile sunt din 2015 și fotografia din 2008”, a declarat ea, menționând că ancheta a fost „falsă”.