Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura Anticorupție confirmă: procesul penal…

Procuratura Anticorupție confirmă: procesul penal privind licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a încetat

Sursa: Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internaţional Chişinău/Telegram

La aproape două luni de la inițierea unui proces penal privind licitația pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău, procurorii anticorupție au încetat procesul penal, pornit prin prisma articolului 327 din Codul penal (abuz de putere sau abuz în serviciu), pe motiv că „din datele acumulate nu rezultă prezența semnelor componente ale unei fapte de abuz de putere sau abuz de serviciu”. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție (PA).

Ordonanța de refuz în începerea urmăririi penale a fost emisă pe 17 mai 2024.

„Pe 3 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal referitor la pretinse acțiuni ilicite în cadrul organizării licitației publice pentru darea în locațiune a spațiilor comerciale de alimentație publică și comerț din incinta Aeroportului Internațional Chișinău.

Acțiunile întreprinse au fost analizate prin prisma articolului 327 din Codul penal, iar din datele acumulate în cadrul procesului penal nu rezultă prezența semnelor componente ale unei fapte de abuz de putere sau abuz de serviciu (…)”, se spune în răspunsul PA pentru ZdG.

Conform unei scrisori în posesia căreia a intrat ZdG, PA s-a autosesizat privind desfășurarea licitației de la Aeroport ca urmare a publicării articolului „Ap ce, concurs viciat pentru preluarea spațiilor comerciale din Aeroportul Chișinău? Sau ”prosto” o favorizare a franțujîlor?”, distribuit de controversatul blogger Eugen Luchianiuc, care a lansat de-a lungul timpului mai multe informații false, pe care a fost nevoit să le dezmintă ulterior.

La șapte zile de la inițierea procesului penal, procurorul anticorupție Alexandru Cernei a solicitat administratorul interimar al AIC, Sergiu Spoială, copii autentificate pentru mai multe documente ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.”

Licitația privind darea în arendă a spațiilor comerciale ale AIC a fost ținta mai multor acuzații apărute în spațiul public la scurt timp după ce ea a fost lansată. Ziarul de Gardă a scris că licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroport s-a aflat în vizorul CNA. Chiar dacă ZdG a intrat în posesia unor informații potrivit cărora mai multe persoane din cadrul AIC au fost audiate, CNA a menționat pentru redacție că, în acel moment, nu avea în gestiune procese sau cauze penale care viza licitația.

Ulterior, Zdg a scris că licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău este, totuși, în vizorul CNA și că instituția a pornit o cauză administrativă pe cazul licitației anulate.