Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procesul de evacuare a cetățenilor…

Procesul de evacuare a cetățenilor R. Moldova din Fâșia Gaza, finalizat

A fost finalizat procesul de evacuare a cetățenilor R. Moldova din Fâșia Gaza, după ce miercuri, 15 noiembrie, ultimii opt moldoveni care au solicitat asistență în evacuarea din zona de conflict au fost evacuați în Egipt. Anunțul a fost făcut de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Contextul din jurul acestei operațiuni a fost foarte complicat. Practic toate statele lumii erau exact în aceeași poziție și aveau exact aceleași expuneri la riscuri. (…) Am reuși să evacuăm până astăzi dimineață 45 de cetățeni ai țării noastre din Fâșia Gaza. (…) Ultimii opt cetățeni ai R. Moldova care au solicitat asistență în evacuarea din Fâșia Gaza au părăsit teritoriul Fâșiei Gaza și sunt la moment în îngrijirea funcționarului nostru consular din Egipt”, a declarat șeful diplomației moldovenești.

Ministrul a menționat că va reveni cu detalii despre modalitatea prin care acești opt cetățeni vor ajunge în R. Moldova.

Primii 36 de cetățeni moldoveni evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în siguranță în R. Moldova joi, 9 noiembrie. Autoritățile au anunțat că repatrierea cetățenilor moldoveni a fost posibilă datorită efortului conjugat al Guvernului R. Moldova, al Guvernului României și a mai multor organizații internaționale.

Următorii 9 moldoveni au ajuns acasă pe 11 noiembrie, printr-o colaborare cu autoritățile din Ucraina.