Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Problema fumatului în școli: „Copiii…

Problema fumatului în școli: „Copiii se simt înfricoșați când intră în camerele de baie, acolo e plin de fum”

imagine simbol/ sursa: onkologia.org.pl

Problema fumatului în școli devine tot mai frecventă, afectând în special elevii din ciclul primar. Copiii se simt intimidați și speriați de atmosfera din WC-urile școlii, unde fumatul devine o practică repetată. Părinții și profesorii au semnalat de nenumărate ori aceste probleme, dar măsurile luate până acum nu au arătat rezultate semnificative, ne semnalează unul dintre părinți. 

Experții susțin că nu doar țigările obișnuite, dar și cele electronice, reprezintă o problemă în rândul tinerilor, pentru că mirosul lor este mai greu de depistat, iar accesibilitatea acestora pentru tineri constituie un risc major pentru sănătate.

Mihail Castraveț este tatăl a doi copii, ambii elevi ai Liceului Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” din Chișinău. Acesta a declarat pentru ZdG că problema fumatului în WC-urile din școală este una veche și afectează o bună parte din elevi, în special pe cei mai mici.

„Problema pe care am pus-o eu în discuție nu e ceva nou, e o problemă de ani de zile. Adolescenții prind la aripi și cumva deja își bat joc de sistemul de învățământ. Așa, în sensul direct al cuvântului.

În cadrul ședințelor cu părinții, de mai multe ori am discutat că se fumează în băi, de obicei, o fac elevii care deja sunt în clasele a șasea, șaptea, a opta. Asta a fost un semnal de alarmă  chiar și din partea profesorilor, ca să ne implicăm și noi, părinții, să intervenim”, ne relatează Mihail Castraveț.

Bărbatul semnalează și comportamentul agresiv al elevilor mai mari, care insuflă frică în cei mici.

„Toți copiii din clasele primare, începând de la a 2-a la a 5-a, practic, se simt înfricoșați când intră în camerele de baie. Acolo e plin de fum, se discută prostii. Elevii mai mari au un comportament foarte agresiv. 

Sunt mămici care zic că nu poate copilul lor să meargă la baie. Ore întregi nu se duce la baie și cumva caută în afara liceului să se ducă.

Copilul meu îmi transmite că există această problemă, iar noi, normal că-l sfătuim și acasă cum să nu atragă atenția la toate abuzurile și toate lucrurile urâte care se întâmplă acolo”, spune Mihail.

Pe de altă parte, deși, potrivit acestuia, profesorii se implică, rezultatele nu sunt vizibile.

„Profesorii spun că iau careva măsuri, îi cheamă la director, întreprind și alte măsuri la nivel intern, însă nu este un rezultat pozitiv la final. Nu este suficient ca doar pe umerii profesorilor să fie segmentul de educație antifumat”, este de părere bărbatul.

„Scopul meu este acela de a atrage atenția în special părinților pentru a găsi timp și atitudinea corectă de a educa copiii în familii, cât și a atrage atenția reprezentanților autorităților de resort pentru a fi întreprinse măsuri legislative în privința acestei probleme care există la nivel de țară.”

Directoarea instituției: „Este nevoie și inclusiv de implicarea părinților”

Contactată de ZdG, directoarea Liceului Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi”, Ana Eremei-Berezovschi, a recunoscut faptul că problema fumatului este prezentă în instituție, dar soluționarea, consideră aceasta, ar trebui să înceapă de la o hotărâre la nivel de țară. Aceasta semnalează încă o problemă, și anume țigările electronice, care sunt dificil de depistat.

Ana Eremei Berezovschi /sursa: alocapitala.md

„Este o problemă cu țigările electronice, pentru că ele nu au miros și nu fumegă. Cel puțin, sunt foarte greu de depistat. Lupta cu combaterea este la nivel de ministere, de țară, nu numai în instituția noastră. Dar problema este și cu vânzarea acestor preparate în magazine, în benzinărie, nu știu de unde le cumpără. Substanța pe care o conține țigara electronică  este foarte toxică pentru copii. Cred că trebuie o hotărâre la nivel de țară de a interzice comercializarea acestei substanțe. Cineva face bani pe sănătatea copiilor noștri.

Există regulamentul de organizare și funcționare a instituției, unde este clar scris că este interzisă intrarea în instituție cu substanțe toxice, narcotice, țigară, alcool și multe altele. Este interzisă aducerea lor, nu mai vorbim de consumarea de către copii”, ne relatează directoarea.

Totodată, aceasta pune accent pe rolul părinților în asemenea cazuri, pentru că profesorii au posibilități limitate.

„Dacă se întâmplă că se depistează un obiect interzis, se confiscă și, desigur, se discută cu părinții și se iau măsuri imediat. Nu mai așteptăm să treacă ziua, să treacă o săptămână – două. Este foarte important să nu se mai repete cauza de consum. 

Deci, este nevoie și inclusiv de implicarea părinților. Fiecare părinte să vadă ce are copilul în rechizitele școlare. Camera lui să fie permanent monitorizată”, susține Ana Eremei-Berezovschi.

Potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, în Republica Moldova, 16,3% dintre elevii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani sunt fumători activi. Patru din 10 elevi (43,2%) se află alături de alte persoane care fumează în locuri din afara casei lor și peste un sfert din elevi sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu. Circa 6 din 10 elevi care fumează tutun în prezent au încercat să nu mai fumeze în ultimele 12 luni.

„Țigările sunt atractive pentru elevi, pentru că există multe arome, sunt foarte variate”

Elena Cioina, reprezentanta Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, explică de unde pornește tendința tinerilor de a fuma și ce măsuri ar putea fi implementate în acest context. 

Elena Cioina /sursa Media Guard

„Tendința tinerilor de a fuma este una foarte simplă. Ea crește din cauză că aceste țigarete sunt foarte accesibile pentru adolescenți și tineri. Mă refer și la preț, dar și la metodele de cumpărare. Copiii au posibilitatea să le cumpere de la magazine, din stații PECO și de pe online. De foarte multe ori, nimeni nu-i întreabă ce vârstă au. Mai ales online, unde se fac livrări, și atunci cel care livrează nu are niciun interes să-i întrebe pe copii câți ani au. Țigaretele electronice conțin nicotină și au diferite arome. Ele sunt atractive pentru elevi anume din acest motiv, pentru că există destul de multe arome, sunt foarte variate. Astfel, tinerii consideră că nimeni nu poate să-i depisteze că fumează, dar cea mai periculoasă substanță este nicotina, care creează dependență.

Nu s-a discutat foarte mult despre ce efecte negative pot să aibă țigaretele electronice asupra sănătății copilului. Nu s-au făcut lecții în școli pe subiectul respectiv, sesiuni de informare. Eu nu o să vorbesc acum de legislație, bineînțeles că legislația trebuie înăsprită, ca vânzarea să devină mai restrictivă și, din câte știu, acum este un proiect de lege la Parlament, care stă de mai multă vreme în sertarele lor și nu se ia absolut nicio decizie. Din proiect știu că a fost eliminată prevederea care interzice vânzarea online a țigaretelor electronice, ceea ce nu este deloc bine. 

De cealaltă parte, ca măsură, este să facem foarte multă educație și informare. Informare nu doar a profesorilor și elevilor, dar informare și a părinților, pentru că de foarte multe ori se întâmplă ca copiii să fumeze sau să utilizeze aceste țigarete împreună cu părinții”, atenționează Elena Cioina.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, circa 6000 de persoane își pierd viața anual din cauza consumului sau expunerii la tutun. 12,7% dintre adolescenții de 13-15 ani din țara noastră utilizează țigări electronice.