Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primii piloni instalați pentru construcția…

Primii piloni instalați pentru construcția Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău

Sursa: ZdG

Primii piloni ai Liniilor Electrice Aeriene (LEA) Vulcănești – Chișinău care vor intersecta 34 de localități din R. Moldova și care vor oferi posibilitatea să importe curent din România, ocolind regiunea transnistreană, au fost construiți. În cadrul unui tur de presă, au fost prezentate lucrările de construcție a LEA Vulcănești- Chișinău care au avansat cu peste 150 de fundații finalizate, fiind terminate și lucrările de asamblare a primilor piloni ai liniei. R. Moldova şi România vor mai construi încă două linii aeriene de 400 kV pentru interconectarea reciprocă — între Bălți și Suceava şi între Strășeni și Gutinaș. Aceste linii vor putea împreună să asigure susţinerea unui flux de energie mai mare. 

Noua linie electrică aeriană va permite o interconectare mai stabilă cu România și Uniunea Europeană, dar care, în același timp, va elimina o vulnerabilitate semnificativă a sistemului recunoscut de autoritățile la Chișinău de peste 30 de ani. Acum, R. Moldova dispune de o singură linie de 400 kV către România, care traversează parțial teritoriul Ucrainei și ajunge în regiunea transnistreană, unde este conectată la liniile mai mici de 330 kV, pentru ca abia apoi să ajungă la Chișinău pe linii de aceeași capacitate de 330 kV. 

Cea mai mare parte a pilonilor vor fi asamblați în satul Congaz, UTA Gagauzia, acolo unde progresul proiectului a fost prezentat în cadrul unui tur de presă. În cadrul evenimentului, ministrul Energiei, Victor Parlicov a menționat că acesta „este un proiect de care avem nevoie, este un proiect care ne va permite să conectăm singura interconexiune care la moment o avem cu România, cu principalul centru de consult  direct, fără a fi nevoiți să trecem prin regiunea transnistreană, asta va spori semnificativ fiabilitatea și securitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din toată R. Moldova. Ceea ce facem acum ne va permite să depindem mai puțin de infrastructura critică din stânga Nistrului, să asigurăm consumatorii din R. Moldova că vor avea energie electrică sigură, chiar dacă în regiunea din stânga Nistrului pot apărea diferite situații pe care noi nu le controlăm”. 

Conform proiectului, linia electrică va avea 503 piloni și va intersecta 8 raioane și 34 de localități. Procesul de compensare a despăgubirilor pentru terenurile necesare construcției LEA este în derulare la moment în 25 de localități din totalul de 34. Astfel, în 16 localități din: UTA Gagauzia, raioanele Taraclia, Cahul și Leova, despăgubirile au fost achitate către 72% de persoane, iar în alte 9 localități din raioanele Cimișlia și Hâncești, proprietarii sunt în proces de depunere a cererilor. 

Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu a declarat că „la moment, avem peste 160 de fundații deja finalizate din totalul de 500, avem și primii piloni instalați. Avem un progres destul de bun, pentru că pentru raioanele unde se desfășoară lucrările avem un peste 76% deja compensați, proprietarii de terenuri unde au loc lucrările au primit mijloace financiare. Avem o dinamică pozitivă, inclusiv datorită suportului autorităților publice locale, cât și a populației per general. Promitem că la finele anului 2025 lucrările să fie finalizate și liniile electrice să fie funcționale și să avem un prim proiect major de infrastructură finalizat și să aducă acele beneficii pe care toți le așteptăm”.

Puterea nominală a liniei e de 500 MW, iar cea maximă e de 630 MW, ceea ce asigură confortabil 50% din puterea maximă ce poate fi necesară Moldovei la orele de vârf, iar dacă raportăm la puterea din orele de zi şi de seară din zile uzuale, atunci cifra reprezintă până la 55-70% din puterea necesară.

Construcția liniei electrice este parte componentă a unui proiect mai mare, a specificat vice-directorul ÎS Moldelectrica, Sergiu Carmanschi. „Putem confirma importanța acestui proiect, specialistii noștri sunt implicați nemijlocit în toate etapele, începând de la proiectare, la construcția pilonilor și până la punerea în funcțiune a liniilor. Î.S Moldelectrica exprimă angajamentul pentru suportul tehnic în construcția acestei linii. Acest proiect este o parte a unui proiect mare, LEA 400 kV va uni două stații: stația electrică Vulcănești și stația electrică Chișinău. La moment deja se execută lucrările de modernizare la Stația Chișinău. Sunt lucrări de modernizare și instalare a autotransformatoarelor de 400 la 330 și montarea echipamentului primar pe partea de 400 și 330 pentru a putea fi făcută legătura. Iar a treia componentă, care este acum în derulare, în proces de licitație, prevede extinderea prin intermediul unei celule de 400 kV la stația Vulcănești”.

Lucrările de construcție a liniei au început în luna aprilie curent. Proiectul se încadrează în măsurile urgente ale Guvernului și Ministerului Energiei, orientate spre asigurarea securității energetice a țării, întrucât linia electrică va facilita transportul energiei electrice atât din România, cât și din alte piețe europene spre Chișinău, fără a trece prin Centrala electrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană.

Valoarea totală a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic (PDSE) este de 61 mln. Euro, dintre care circa 27 de mln. Euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, beneficiarul fiind ÎS Moldelectrica și consumatorii de energie.