Principală  —  IMPORTANTE   —   Primele declarații ale primarului satului…

Primele declarații ale primarului satului Boldurești, învinuit că a lovit mortal un adolescent și a fugit de la locul accidentului, după revenirea la muncă

Sursa foto: TVR Moldova

Primarul satului Boldureşti, raionul Nisporeni, Nicanor Ciochină, învinuit de comiterea unui accident rutier în care a murit un adolescent, a fost plasat sub control judiciar. La un an de la accidentul rutier în care a fost implicat, Ciochină a revenit în fotoliul de primar, transmite TVR Moldova.

Întrebat de sursa citată despre modul în care va activa în continuare ca primar, având în vedere dosarul penal în care este învinuit, acesta a răspuns „foarte bine o să activez”. În ceea ce privește acuzațiile, Ciochină a subliniat că nu va face declarații despre dosar și a criticat presa pentru modul în care a relatat cazul său. 

„Nu operaţi cu date exacte, fiindcă atâta timp cât am fost în arest, niciodată nu aţi dat dreptul la replică. Aţi dat zeci de ştiri cum aţi vrut şi fără a respecta prezumţia de nevinovăţie. Nu discut despre dosar. Eu nu am făcut declaraţii în cadrul urmăririi penale şi nici în instanţă”, a declarat Ciochină pentru TVR Moldova.

Marți, 18 februarie, Ziarul de Gardă a sunat la secretariatul Primăriei Boldurești pentru a afla dacă Ciochină a revenit la locul de muncă. Persoana care a răspuns apelului telefonic ne-a spus că nu cunoaște „nimic”, înainte de-ai fi adresată vreo întrebare, și a închis apelul.

Procedură disciplinară în privința unei judecătoare

În ședința de marți, 18 februarie, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ion Guzun, membru al Consiliului, a declarat că va cere intentarea unei proceduri disciplinare în privința unei judecătoare care examinează o cauză penală legată de moartea unui copil, însă nu a dezvăluit numele magistratei la care se referă.

Membrul CSM a explicat că mai multe ședințe de judecată s-au amânat, iar „acel funcționar public a revenit în cadrul instituției publice”.

„În ultimele săptămâni, dar și în săptămânile care urmează, CSM va organiza o ședință cu mai multe instanțe în care vom discuta despre succesele sau provocările pe care le au instanțele și judecătorii. Am văzut că judecătorii din mai multe instanțe depun eforturi să examineze în termen dosarele, dar observăm că sunt unii judecători care, ocazional, pot să lovească și să ne cauzeze regres în încrederea în justiție.

Anunț despre faptul că o să intentez o procedură disciplinară în privința unei judecătoare, pentru niște cauze care sunt legate de o crimă privind decesul unui minor. Mai multe ședințe de judecată s-au amânat, iar acel funcționar public a revenit în cadrul acelei instituții publice. Eu cred că asemenea cazuri când dosarele nu se examinează cu prioritate, iar persoanele care comit infracțiuni și părăsesc locul accidentului doar dăunează intereselor justiției, imaginii justiției și oricât de mult nu am depune eforturi pentru ca să eficientizăm sistemul judecătoresc, să ne asigurăm că judecătorii au condiții bune de muncă, că judecătorii să aibă salarii mai mari, că angajații instanțelor beneficiază de alte garanții sociale, cred că prin aceste exemple de fapt demonstrăm că nu putem să ne asigurăm că judecătorii pot să examineze anumite categorii de dosare cu prioritate. Acest lucru ne subminează de multe ori eforturile pe care vrem să le construim cu greu, încrederea în justiție (…)”, a declarat Ion Guzun în timpul ședinței CSM.

Cine este judecătoarea

Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, Lilia Lupaşco este magistrata Judecătoriei Chișinău care examinează dosarul primarului de Boldurești.

Aceasta activează în sistemul judecătoresc din 2008. În mai 2008, conform magistrat.md, a fost numită, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecătoare la Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău, iar în 2013 a fost desemnată în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.

În septembrie 2022, Ziarul de Gardă a scris că Lilia Lupașco și soțul ei, de meserie jurist, și-au scos la vânzare un apartament de lux, situat într-un cartier select din capitală, în regiunea parcului Valea Morilor, pentru care au cerut circa 6,5 milioane de lei.

În anunțul însoțit de mai multe fotografii care arătau luxul în care locuiește familia judecătoarei, era indicat că apartamentul cu vedere spre parcul și lacul Valea Morilor are o suprafață de 170 de metri pătrați. Un imobil cu o asemenea suprafață lipsea însă din declarațiile de avere și interese ale magistratei. Imobilul scos atunci la vânzare era compus din două apartamente comasate, unul din care procurat, în acte, de părinții magistratei.

Lilia Lupașco susținea că familia sa a scos locuința la vânzare pentru că are nevoie de bani pentru a continua construcția unei case.

Dosarul, pe masa magistraților

Pe 5 iunie 2024, PCCOCS anunța despre trimiterea în judecată a primarului satului Boldurești. Conform unui comunicat de presă emis de procurori, accidentul a avut loc pe 19 februarie 2024, pe segmentul unei curbe, cu aproximativ jumătate de kilometru până la indicatorul de intrare în satul Boldurești. În acea seară, șoferul învinuit nu și-a adaptat viteza la condițiile rutiere, inclusiv a circulat pe contrasens, cu ieșire pe acostamentul părții stângi a drumului, unde l-a lovit din spate pe adolescentul în vârstă de 14 ani, care se deplasa regulamentar.

După ce l-ar fi lovit pe adolescent, șoferul cu vârsta sub 50 de ani și-ar fi continuat drumul, fără să-i acorde ajutor, contrar legii. Mai mult decât atât, ar fi apelat la un prieten, din raionul Nisporeni, pentru ca să-l ajute să ascundă urmele infracțiunii. Mai exact, acesta ar fi închiriat o mașină de același model și culoare, căreia i-a montat plăcuța cu numărul de înmatriculare a celei implicate în accident. Astfel, ar fi creat falsa impresie că automobilul nu ar avea defecțiuni caracteristice accidentului și, deci, că inculpatul nu ar fi comis acest accident. Astfel, l-ar fi favorizat, ceea ce potrivit Codului penal se pedepsește cu amendă de până la 42 500 de lei sau cu închisoare pentru un termen de până la 3 ani, urmând ca instanța de judecată să decidă.  

În ceea ce-l privește pe șoferul care l-a lovit mortal pe adolescent, pentru fapta comisă, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea de 3 la 7 ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Cumulativ, pentru părăsirea locului acelui accident, inculpatul riscă amendă de până la 42 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.