Primele declarații ale lui Alexandr Stoianoglo, după ce CtEDO a decis că R. Moldova va trebui să-i plătească acestuia despăgubiri morale
Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, a venit cu prima reacție după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis că R. Moldova va trebui să-i achite suma de 3 600 de euro drept prejudiciu moral. Acesta a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, dacă nu se va ajunge la o soluție „amabilă cu guvernarea actuală”, el „va depune toate eforturile” pentru a încasa de la stat bani atât drept prejudiciu moral, cât și drept prejudiciu material.
Potrivit avocatului lui Stoianoglo, Victor Munteanu, au fost depuse două cereri: una pe faptul „arestării ilegale și pornirii abuzive a cauzelor penale” și a doua pe baza faptului „emiterii deciziei din 5 octombrie a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de numire a unui procuror în funcție, care a dus la suspendarea din funcția de Procuror General a lui Alexandr Stoianoglo”.
„Domnului Stoianoglo, de fapt, nu i-a fost oferită o cale de a constesta și de a examina sub toate aspectele legalitatea și temeiurile acelei decizii din 5 octombrie, cu toate consecințele: modul arbitrar de numire a procurorului care urma să examineze plângerea, […] faptul că nu i s-a dat voie [ n.r. lui Alexandr Stoianoglo] de a se expune pe marginea plângerii, de a prezenta probe în favoarea sau defavoarea sa. Toate aceste aspecte au fost invocate în fața Curții”, a declarat Victor Munteanu, avocatul lui Alexandr Stoianoglo, în cadrul conferinței de presă.
Totodată, apărătorul a mai adăugat că soluția pe care o consideră optimă este ca Consiliul Superior al Procurorilor să-i ofere lui Stoianoglo posibilitatea de a veni cu probe.
„Prin faptul că procedura penală nu oferă garanții de revizuire a acelei decizii, nu există un mecanism care ar putea, pe cale judecătorească, să revadă soluția CSP. Deoarece au fost efectuate toate aceste modificări legislative din partea autorităților, în procedura de supraveghere de către comitetul de miniștri a Consiliului Europei a executării hotărârilor urmează ca statul să justifice care sunt măsurile pe care are de gând să le întreprindă ca să repare situația.
Noi am examinat ca una din posibilități adresarea repetată la CSP, ca să-și repare gafa, să revadă chestiunea și să-l repună pe domnul Stoianoglo în posibilitatea examinării corecte a acelei plângeri cu posibiliatea de a oferi probe. Această chestiune cu siguranță va fi pusă pe masa Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, fiind deja o chestiune de ordin politic și reputațional pentru R. Moldova la nivel internațional”, a precizat avocatul.
Potrivit lui Stoianoglo, scopul urmărit de către acesta nu a fost obținerea unor sume de bani din partea statului.
„Noi, inițial, nu am urmărit scopul de a câștiga ceva de la stat. Suma pe care noi am cerut-o este o sumă foarte modestă. Pentru noi este importantă recunoașterea încălcării drepturilor noastre. […] Dar dacă nu găsim după decizia respectivă o soluție amabilă cu guvernarea actuală, atunci depunem toate eforturile pentru a încasa de la stat și prejudiciu moral, și prejudiciu material”, a conchis Alexandr Stoianoglo.
R. Moldova va trebui să-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo 3 600 de euro – prejudiciu moral. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat decizia marți, 24 octombrie.
CtEDO a constatat, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 6 § 1 (dreptul de acces la o instanță) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Cauza se referea la incapacitatea procurorului general de a face apel împotriva suspendării sale, care a fost declanșată de procedurile penale care au fost inițiate împotriva.
Astfel, CtEDO a decis că R. Moldova trebuie să plătească reclamantului, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, 3 600 de euro, „plus orice sumă care poate fi datorată cu titlu de impozit, pentru prejudiciul moral, care urmează să fie convertită în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”.
Totodată, conform unui comunicat de presă emis, Curtea a atras atenția asupra faptului că ar trebui să fie implementate garanțiile procedurale pentru a se asigura că mecanismul de suspendare nu a fost utilizat în mod arbitrar.
Reclamantul a solicitat 3 600 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli pe care a declarat că le-a suportat în cadrul procedurii în fața Curții, pentru care a declarat că a însărcinat doi avocați. Totuși, având în vedere documentele aflate în posesia sa și jurisprudența sa, Curtea a menționat că nu poate admite cererea reclamantului privind cheltuielile de judecată, în măsura în care aceasta nu se bazează pe niciun document justificativ relevant.
Stoianoglo a solicitat 20 000 de euro pentru „prejudiciul moral pe care considera că l-a suferit ca urmare a acoperirii mediatice extinse a cauzei la nivel național”. Acesta a afirmat că reputația sa a fost afectată de faptul că nu a putut contesta decizia CSP din 5 octombrie 2021.
Stoianoglo, eliberat din funcția de procuror general
Pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Documentul a intrat în vigoare în aceeași zi.
Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.
Avocații fostului procuror general au declarat pentru ZdG că decretul va fi contestat în instanța de judecată.
Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultima ședință în acest dosar a avut loc pe 20 septembrie 2023, în cadrul căreia a fost audiat un martor. Următoarea ședință este programată pentru 5 decembrie 2023.
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Pe 8 octombrie 2021 a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În prezent, în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nicio măsură preventivă.
- Calificativul „nesatisfăcător” pentru procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. CSP se întrunește în ședință pentru a examina raportul Comisiei de evaluare și a adopta hotărârea finală
- Raportul integral al Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo: (in)acțiunile lui Stoianoglo – apreciate cu note de la 0 la 10 / DOC
- Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor
- Alexandr Stoianoglo, eliberat din funcția de procuror general