Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Primarul New York-ului, Eric Adams,…

Primarul New York-ului, Eric Adams, acuzat de mită și fraudă în Turcia. Acesta riscă să fie demis

Primarul orașului New York, Eric Adams, a fost acuzat, joi, 26 septembrie, de procurorii americani, într-o presupusă schemă care datează din 2014, prin care cetățeni turci l-ar fi ajutat în campania pentru primăria New York-ului din 2021, și că acesta ar fi acceptat contribuții ilegale și călătorii de lux în schimbul mai multor favoruri, scrie Reuters.

Democratul se confruntă cu cinci acuzații penale și ar putea primi zeci de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Potrivit rechizitoriului, Adams ar mai fi acceptat călătorii gratuite de la o companie aeriană turcă în valoare de zeci de mii de dolari în timp ce era președinte al districtului Brooklyn și ar fi plătit 600 de dolari pentru a sta două nopți într-un apartament de lux în hotelul St. Regis din Istanbul, cu mult sub costul real de 7 000 de dolari.

Pentru campania sa pentru primărie din 2021, Adams ar fi deghizat contribuțiile de campanie din surse turcești, canalizându-le prin cetățeni americani, se arată în rechizitoriu. Aceste fonduri i-au permis lui Adams să se califice pentru o finanțare publică suplimentară de 10 milioane de dolari.

La schimb, acționând la cererea unui diplomat turc, Adams ar fi făcut presiuni asupra inspectorilor de siguranță ai orașului pentru a permite deschiderea noului consulat de 36 de etaje din New York, pentru o vizită a președintelui turc Tayyip Erdogan, deși clădirea încă nu deținea toate normele de securitate.

Adams, în vârstă de 64 de ani, a negat faptele și a spus că va lupta împotriva acuzațiilor în instanță, afirmând că nu va demisiona.

„Voi continua să-mi fac treaba de primar”, a spus acesta la o conferință de presă.

Ministerul de Externe al Turciei, biroul președintelui și ambasada Turciei la Washington nu au răspuns solicitărilor de comentarii, potrivit Reuters.

Adams este fost ofițer de poliție, cu grad de căpitan și este primul dintre cei 110 primari ai orașului care a fost acuzat penal în timpul mandatului.

El ar putea fi înlăturat din funcție de către guvernatorul democrat al New York-ului, Kathy Hochul.

„Mă aștept ca primarul să își ia următoarele zile pentru a revizui situația și a găsi o cale adecvată de urmat pentru a se asigura că oamenii din New York sunt bine serviți de liderii lor”, a declarat Hochul.

Primarul din New York, Adams, vorbește cu presa după ce a fost acuzat de mită și solicitare ilegală de o contribuție de campanie de la un cetățean străin, la New York
Primarul orașului New York, Eric Adams, vorbește cu presa în fața reședinței sale oficiale Gracie Mansion după ce a fost acuzat de mită și solicitare ilegală a unei contribuții de campanie de la un cetățean străin, în New York City, SUA, 26 septembrie 2024. Reuters/Caitlin Ochs 

Reuters scrie că New York-ul a fost într-o stare de tulburări politice în ultima lună. Comisarul de poliție Edward Caban a demisionat pe 12 septembrie, la o săptămână după ce agenții FBI i-au confiscat telefonul. Câteva zile mai târziu, consilierul juridic șef al lui Adams a demisionat.

Miercuri, șeful școlilor publice din oraș, David Banks, a declarat că se va pensiona la sfârșitul anului, după ce New York Times a raportat că telefoanele sale au fost confiscate de agenții federali.