Primarii din R. Moldova vor protesta mâine împotriva inițiativei Guvernului de a plafona taxele locale
Mai mulți primari din R. Moldova au anunțat că mâine, 27 noiembrie, vor protesta împotriva inițiativei Guvernului de a plafona/exclude taxele locale. Potrivit acestora, reducerea veniturilor prin plafonarea sau excluderea taxelor locale ar știrbi din autonomia locală și ar crește dependența primăriilor de autoritățile centrale.
Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan, susține că inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale este o „încălcare gravă a autonomiei locale”.
„Această plafonare este o încălcare gravă, o încălcare a autonomiei locale, o încălcare a tuturor prevederilor asumate ale angajamentelor R. Moldova privind democrația locală, descentralizarea și consolidarea autonomiei locale. Prin această exprimare ne dorim să fim mai mult auziți și respectați. Totodată ținem să menționăm că în acest proces de manifestare a nemulțumirii noastre, noi vom respecta toate măsurile anti-COVID-19.
Astfel, la eveniment nu vor participa mai mult de 50 de persoane. Noi ne asumăm această responsabilitate, dar ținem să vă aducem la cunoștință faptul că nu a fost posibil să nu ieșim în stradă. Am încercat de nenumărate ori să solicităm mai multe ședințe, acel dialog instituționalizat cu ministerele, cu Guvernul, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă autoritățile locale”, a spus Badan.
Primărița orașului Strășeni, Valentina Casian, susține că toți primarii vor să atragă investiții în localitățile pe care le conduc și că autoritățile publice locale trebuie să aibă dreptul de a-și elabora politica fiscală locală.
„Acest document este o ofensă gravă adusă tuturor primarilor și reprezentanților administrației publice locale care sunt considerați incapabili de a-și elabora o politică fiscală la nivel local, care sunt incapabili de a crea această relație cooperantă, prietenoasă cu mediul de afaceri. În anul 2012 s-a revizuit regula de bază. Au fost scoase aceste plafoane. Asta înseamnă că autoritățile publice locale au dreptul să-și elaboreze această politică fiscală locală (…) În 2014 Curtea Constituțională a declarat decizia de plafonare a taxelor ca fiind una neconstituțională. Trebuie să fie clar pentru actuala guvernare că nu poți merge împotriva cadrului legal atât la nivel național, dar și împotriva tratatelor internaționale care au fost ratificate de R. Moldova”, a menționat Casian.
La 12 octombrie membrii Consiliului de Administrație al CALM s-au întrunit în cadrul unei ședințe în care, marea majoritate a participanților, și-au exprimat profunda îngrijorare privind intenția Guvernului de a plafona/exclude taxele locale. Potrivit aleșilor locali, poziția Ministerului Finanțelor este total neîntemeiată și ilegală.
Reieșind din poziția membrilor săi, CALM a expediat o Declarație Președintelui R. Moldova, Prim-ministrului, organelor de drept, tuturor candidaților la funcția de președinte, clasei politice, dar și mass-media în care au cerut stoparea acestor „abuzuri și consolidarea autonomiei locale”.
Pe 23 noiembrie premierul Ion Chicu a anunțat că nu va renunța la ideea de a plafona taxele locale.