Principală  —  Ştiri   —   Primăria Chișinău și Ion Ceban…

Primăria Chișinău și Ion Ceban publică o discuție cu Ziarul de Gardă înainte să fie publicat un articol pe care îl documentam și acuză că întrebările erau „manipulatorii”

Natalia Ixari spune că nu a primit solicitarea de informații transmisă de ZdG. Pentru a documenta momentul, dat fiind faptul că am primit un email în care suntem anunțați că solicitarea a fost recepționată, reportera a îndreptat microfonul spre purtătoarea de cuvânt a edilului Ion Ceban, însă aceasta l-a acoperit.

Miercuri, 26 iunie, la ora 9:00, echipa ZdG s-a deplasat la Primărie în speranța că vom avea o discuție cu edilul capitalei. Explicațiile lui Ion Ceban urmau a fi parte a unui material despre inundațiile din Chișinău pe care îl documentăm de mai mult timp și pentru care am discutat și cu alți actori implicați. 

Primarul nu era la birou, iar Natalia Ixari, purtătoarea sa de cuvânt, ne-a comunicat că este la „o întâlnire”. Am decis să-l așteptăm. Revenit la muncă, după cum spune acesta, „de pe teren”, a acceptat să răspundă la întrebările pe care le aveam. Discuția a fost filmată nu doar de ZdG, dar și de purtătoarea sa de cuvânt, Natalia Ixari. 

Discuția ZdG cu Ion Ceban a fost publicată pe pagina Primăriei cu un mesaj: „Discuție cu Ziarul de Gardă. Din păcate, ca și în multe alte cazuri, mi s-au adresat întrebări manipulatorii și nu a manifestat un interes real în a asculta răspunsurile oferite. În ciuda acestei abordări, consider că este important să informăm corect și transparent cetățenii despre acțiunile și eforturile întreprinse de Primăria Chișinău”, iar ulterior, acesta a fost editat. Mesajul inițial a fost preluat de edil, care a distribuit imaginile video pe pagina sa de Facebook. 

ZdG a mers la Primăria Chișinău după ce pe 4 iunie am trimis o solicitare de informații în adresa instituției, fără a primi un răspuns. Solicitarea a fost înregistrată în aceeași zi. Legea 148 din 2023 prevede că urma să primim un răspuns la solicitarea de informații timp de 10 zile, termen care a expirat. 

ZdG își exprimă regretul față de comportamentul reprezentanților Primăriei mun. Chișinău. ZdG va publica articolul pe care-l documentăm, inclusiv răspunsurile oferite de Primărie, în perioada următoare.