Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prima reacție a fostului procuror…

Prima reacție a fostului procuror general Valeriu Balaban după ce a fost achitat în dosarul privind depăşirea atribuţiilor de serviciu: „Viața bate filmul și fiecare va culege ceea ce a semănat”

Sursa foto: Valeriu Balaban/ Facebook

Fostul procuror general Valeriu Balaban a venit cu o reacție după ce a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Acesta susține că dosarul a fost „fabricat la comandă în perioada statului capturat”.

Într-o postare pe Facebook, Valeriu Balaban, care a fost învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu în tranzacţia de achiziţionare pentru sediul Procuraturii a unui imobil la un preţ supraevaluat şi contractarea lucrărilor de reconstrucţie a acestuia cu grave abateri de la lege, se declară nevinovat.

„După 7 ani de hărțuiri în cele mai bune practici ale statului capturat, dintre care 120 de zile le-am petrecut în arest, astăzi (luni, 27 mai, n.red.) am fost achitat pe toate capetele de acuzare și reabilitat. Verdictul a fost emis de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, după mai bine de 100 de ședințe, dintre care 29 au fost tergiversate, sub diferite pretexte, de procurorii anticorupție (…). Prin probe, am demonstrat contrariul. Dar cel mai curios este că, anume acest imobil din strada Alexandru cel Bun 100, este sediul râvnit de actuala Procuratura Anticorupție, valoarea căruia, în prezent, este înzecită. Și acest lucru poate fi confirmat de orice evaluator independent din oficiu.

A se insista pe existența vreunui prejudiciu material la achiziționarea și reconstrucția acestui imobil echivalează cu lipsa de profesionalism din partea Procuraturii și a celor atrași în acest joc murdar (…). Vreau să-i liniștesc pe autorii, scenariștii și executorii acestei farse. Viața bate filmul și fiecare va culege ceea ce a semănat. Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor susținătorilor și celor care au crezut în nevinovăția mea și mi-au fost alături. A fost o lecție de viață în care am aflat cine îmi sunt cu adevărat prieteni și pe cine poți conta în viață (…)”, a spus Valeriu Balaban.

Luni, 27 mai, ex-procurorul general Valeriu Balaban a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu în tranzacţia de achiziţionare pentru sediul Procuraturii a unui imobil la un preţ supraevaluat şi contractarea lucrărilor de reconstrucţie a acestuia cu grave abateri de la lege. Sentința a fost pronunțată de magistrata Lilia Lupașco de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, a concluzionat judecătoarea.

Sediu pentru Procuratură, cumpărat la un preț de 9 milioane de lei, deși prețul real constituia 2,5 milioane de lei

În 2017, Procuratura Generală (PG) anunţa că Valeriu Balaban, ex-procuror general, ar fi dispus, în 2005, cumpărarea clădirii nefinisate din str. Alexandru cel Bun, 100, la un preţ de 9 milioane de lei, deşi preţul real, conform ultimei evaluări, constituia puţin peste 2,5 milioane de lei. PG susţine că tranzacţia s-a produs în lipsa unei licitaţii publice şi în lipsa documentaţiei de proiect, verificate şi autorizate corespunzător. PG precizează că, după achiziţie, dispunând de concluziile experţilor care atestau vicii grave ale edificiului procurat, în lipsa unui proiect de reconstrucţie autorizat şi a actului de evaluare a lucrărilor, membrii grupului pentru licitaţie, constituit prin ordinul lui Balaban, au desemnat un agent economic în calitate de antreprenor general pentru reconstrucţie. Atunci, Balaban a semnat cu acesta contractul de antrepriză, ignorând prevederile legale, astfel că, în total, din bugetul de stat au fost achitate peste 18,8 milioane de lei, blocul nefiind finalizat nici până astăzi. „Mai mult, PG a fost atrasă de către agentul economic într-un litigiu civil, în care se pretinde încasarea din contul instituţiei a peste 6 milioane de lei, pentru pretinse lucrări efectuate, dar neachitate. De fapt, circumstanţele legate de litigiul civil au servit drept temei pentru iniţierea investigaţiilor şi pornirea urmăririi penale”, spun procurorii.

Curtea de Conturi, despre încălcările constatate între 2007-2010: „Au fost alocate 28,3 milioane de lei pentru procurarea şi renovarea clădirii nefinalizate”

Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM), au vorbit încă în 2010. Astfel, în raportul auditului regularităţii pe anul 2009 şi utilizării mijloacelor financiare publice în 2007-2008 la PG, auditorii au constatat că în 2005-2009, din bugetul de stat, din contul investiţiilor capitale, au fost alocate 28,3 milioane de lei pentru procurarea şi renovarea clădirii nefinalizate, amplasată pe str. Alexandru cel Bun, 100. CCRM stabilea atunci că PG, încălcând prevederile Legii privind calitatea în construcţii, „n-a asigurat realizarea investiţiilor la reconstrucţia clădirii nefinalizate prin atingerea exigenţelor referitoare la calitatea construcţiei şi că procesul de procurare, expertizare şi proiectare, de determinare a antreprenorului pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie a clădirii nefinalizate, procurată pentru PG, s-a derulat cu erori şi dificultăţi, care au influenţat negativ asupra modului de utilizare a mijloacelor bugetare”.

CCRM mai stabilea că contractarea lucrărilor de reconstrucţie s-a efectuat cu încălcarea legii, în lipsa documentaţiei de proiect, însoţită de calcule de deviz, aprobate şi expertizate corespunzător. La fel, auditorii au ajuns la concluzia că, „neregulamentar au demarat şi lucrările de reconstrucţie, demolare şi consolidare, în lipsa devizului de cheltuieli şi a documentaţiei de proiect, însoţită de calcule, aprobate şi expertizate în modul stabilit, încălcându-se cadrul legislativ care reglementează achiziţiile publice”. În raportul CCRM se mai menţiona că pentru prima dată la subiect, instituţia de audit se pronunța încă în 2007.