Principală  —  IMPORTANTE   —   Prima reacție a companiei „Bucuria”…

Prima reacție a companiei „Bucuria” după ce a fost amendată cu peste 1,8 milioane de lei: „Nu este ușor să supraviețuiești concurenței, atunci când nu ai susținere”

Sursa foto: Bucuria S.A./ Facebook

Reprezentanții companiei „Bucuria” anunță că vor contesta decizia Consiliului Concurenței (CC) în instanța de judecată și afirmă că nu au susținere din partea „unor organisme din R. Moldova”. Totodată, reprezentanții firmei acuză într-un comunicat că toate entitățile de producere din R. Moldova sunt supuse unei „concurențe neloiale din partea producătorilor externi atât din Federația Rusă, cât și din Ucraina”.

„Resursele energetice și materiile prime în R. Moldova sunt de câteva ori mai scumpe comparativ cu prețul din țara concurenților. Plus la toate, importul produselor de cacao, arahidelor, nucilor de pădure, albușului de ou etc., sunt supuse taxelor vamale, pe când produsele de cofetărie importate din aceste țări nu cad sub incidența taxelor vamale, deși conțin materii prime menționate mai sus. Concluzionând, ne punem întrebarea: în ce mod, producătorii locali, pot concura „loial” cu produsele importate? (…)”, se spune într-un comunicat al companiei.

Cât privește amenda de peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”, reprezentanții întreprinderii „Bucuria” SA declară că firma folosește legal cele două mărci.

„Menționăm că ambalajul ambelor produse atât după formă, cât şi culorile imprimate pe etichetă nu sunt identice, cu excepţia petelor caracteristice pielii pigmentate a vacilor care sunt niște elemente figurative. De fapt, interjecția „MU” redă strigătul specific al vitelor cornute și în mentalul colectiv declanșează mecanismul de asociere cu acestea. Dacă e să verificăm prezența pe ambalaj atât a cuvântului „MU”, cât și a petelor caracteristice vacilor, vom depista prezența acestora pe ambalajul bomboanei „Кто сказал МУ?” (produs de ABK, Ucraina), bomboanei „Му и Ну” (producător Сладонеж, Rusia), bomboanei „MUUUU!” (producător Mieszko, Polonia), etc (…). Deci nu poate fi vorba de copierea ilegală a unui ambalaj, când acesta nu este înregistrat ca proprietate intelectuală și, practic, petele caracteristice vacilor și denumirea „MU” sunt folosite de diverși producători de produse de cofetărie.

În această ordine de idei, menționăm că „Bucuria” S.A. folosește legal marcile „MU” și „PARKUR” întrucât cestea au fost înregistrate pe teritoriul R. Moldova de către „Bucuria Dulce” S.R.L., conform prevederilor legale. De către AGEPI, la data de 06.02.2021 a înregistrată marca verbală ПАРКУР, cu nr. 34711 și la data de 22.02.2021, marca verbala MU, cu nr. 34779. Ulterior, titularul mărcilor respective a transmis toate drepturile asupra mărcilor S.A. „Bucuria”. Atragem atenția că „Невский Кондитер” О.О.О. și „КРИСТИНА” A.O. au înregistrate mărcile respective doar pe teritoriul Federației Ruse pe teritoriul R. Moldova, mărcile sus-numite nu au acoperire (…)”, se mai spune în comunicat.

Luni, 17 iunie, CC a anunțat că a sancționat întreprinderea „Bucuria” SA cu peste 1,8 milioane de lei pentru copierea ilegală a ambalajelor produselor de cofetărie „MU” și „PARKUR”, ce aparțin unei companii concurente. Decizia prin care s-au constatat acțiunile de concurență neloială a fost adoptată pe 7 iunie 2024.

Investigația a fost inițiată în anul 2022, conform unui comunicat al CC, ca urmare a plângerii depuse de întreprinderile străine care fabrică produsele de cofetărie similare și de către importatorul oficial al acestora în R. Moldova. Potrivit celor invocate în plângere, societatea pe acțiuni „Bucuria” utilizează în ambalajul produselor sale „forme și game cromatice similare cu cele ale produselor reclamanților”.

„În rezultatul investigației, Consiliul Concurenței a constatat încălcarea articolului 19 din Legea concurenței de către „Bucuria” SA, care interzice orice acțiuni sau fapte de natură să creeze o confuzie cu întreprinderea, produsele sau activitatea economică a unui concurent.

De asemenea, potrivit deciziei adoptate, întreprinderii „Bucuria” SA i s-a prescris să înceteze acțiunile de concurență neloială constatate și să retragă de pe piață produsele de cofetărie „MU” și „PARKUR„”, menționează reprezentanții CC.

Decizia poate fi contestată, în termen de 30 de zile, în instanța de judecată specializată. Hotărârea urmează a fi publicată pe pagina web a Consiliului Concurenței după ce va fi asigurată „confidențializarea datelor cu caracter personal sau care constituie secret comercial”.

SA „Bucuria”, fondată în anul 1946, este cea mai mare întreprindere din R. Moldova specializată în fabricarea producţiei de cofetărie. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul companiei, volumul de producere constituie aproape 90 de procente din volumul producţiei de bomboane din țara noastră.