Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prima reacție a autorităților după…

Prima reacție a autorităților după ce Gazprom a anunțat oficial sistarea livrării de gaze în stânga Nistrului

Sursa: Dorin Recean/Facebook

„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”. Este reacția prim-ministrului Dorin Recean după ce Gazprom a anunțat oficial că nu va mai livra gaze în regiunea transnistreană după 1 ianuarie 2025.

„Această decizie confirmă, încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii. Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici.

Guvernul condamnă aceste tactici opresive și reiterează că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internațional”, scrie premierul.

Potrivit prim-ministrului, R. Moldova a diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru a reduce dependența de un singur furnizor pentru malul drept. Acesta susține că R. Moldova „este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului”.

Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse și să protejăm consumatorii vulnerabili”, a mai agăugat Recean. 

Totodată, Dorin Recean menționează că „Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a proteja interesele noastre naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor R. Moldova”.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a declarat că decizia Gazpromului ar confirma că „Rusia este atât de disperată să pună mâna pe Moldova la parlamentare încât e gata să lasă sute de mii de cetățeni din regiunea transnistreană ca să înghețe și să genereze acolo o criză umanitară”.

„Face asta ca să genereze instabilitate și nemulțumire în toată țara. Pretextul datoriei invocat de ruși este unul totalmente fals. Este o datorie inexistentă, pretinsă datorie cu care Gazprom nu avut probleme niciodată în ultimii 20 de ani, ridicând subiectul doar după venirea guvernării PAS. Republica Moldova nu va recunoaște vreo pretinsă datorie, care a fost invalidată de auditul internațional”, a comunicat Radu Marian.

Reacția Moldovagaz

De asemenea, Moldovagaz a venit cu o reacție și a menționat că, „începând cu luna decembrie 2022, toate volumele de gaze naturale, furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, au fost redirecționate de Moldovagaz în regiunea transnistreană a R. Moldova”.

„Totodată, pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului gazele naturale au fost achiziționate pe piețele regionale și europene. De subliniat că SA „Moldovagaz” a contractat volumele necesare de gaze, care vor asigura integral consumul malului drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025”, se arată într-un comunicat de Moldovagaz.

Gazprom a anunțat oficial sâmbătă, 28 decembrie, că din 1 ianuarie 2025 va sista livrarea de gaze către stânga Nistrului. În comunicatul transmis de companie se invocă faptul că Moldovagaz „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată în temeiul contractului existent,  ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia”.