Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prim-ministrul României, candidat la prezidențialele…

Prim-ministrul României, candidat la prezidențialele din noiembrie, susține că anul acesta România va intra în spațiul Schengen terestru

Foto: Profimedia Images

Premierul României, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi seara, 17 octombrie, la un post TV, că „anul acesta România va intra în Schengen terestru”, potrivit G4Media. Declarațiile au fost făcute cu o lună înaintea alegerilor pentru funcția de președinte al României, în cadrul cărora Ciolacu candidează și el.

Ciolacu a spus că a purtat deja, alături de miniștrii români, negocieri cu Uniunea Europeană.

„Am mai multe informații. Nu aș vrea să intru mai mult în detalii. Atât eu cât și ministrul de interne și externe am avut un dialog cu partenerii noștri din UE”, a declarat Ciolacu.

Turul I al alegerilor prezidențiale din România va avea loc pe 24 noiembrie.

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat, săptămâna trecută, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE, că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, dar există motive de optimism prudent.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner, citat de Kurier.

Austria blochează în prezent admiterea deplină a Bulgariei şi a României, care de la sfârşitul lunii martie sunt membre ale „Air Schengen”. Astfel, controalele la frontierele aeriene şi maritime au fost astfel eliminate, dar nu şi cele terestre, considerate cele mai importante.

Actualul comisar UE pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, şi-a exprimat dorinţa de a asista la ridicarea controalelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria înainte de încheierea mandatului său, ceea ce ar putea să se întâmple în decembrie sau ianuarie, când se aşteaptă ca aceasta să-i lase locul succesorului său desemnat, actualul ministru austriac de finanţe Magnus Brunner, odată cu învestirea noii Comisii Europene.