Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prim-ministrul Georgiei critică dur deschiderea…

Prim-ministrul Georgiei critică dur deschiderea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova: „Aceasta este o țară membră a CSI, cu probleme grave în ceea ce privește democrația și corupția”

Premierul georgian, Irakli Kobahidze, a criticat, miercuri, 24 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate locale, faptul că Uniunea Europeană (UE) a deschis negocierile de aderare cu R. Moldova. Acesta declară că poporul georgian este ofensat și că este o „nedreptate” față de Georgia, în contextul în care aceasta „încă nu s-a calificat pentru aderare la UE”, potrivit presei georgiene.

La 23 iulie, Comisia pentru Relații Externe a Camerei Reprezentanților din SUA a organizat audieri privind politica SUA în Georgia și R. Moldova.

Au fost făcute evaluări ale autorităților georgiene pentru „adoptarea unor legi nedemocratice și demonizarea societății civile și a partenerilor internaționali.”

„Poporul georgian este ofensat, sper că nu va refuza să negocieze aderarea la Uniunea Europeană”

Ulterior, premierul georgian s-a arătat nemulțumit asupra faptului că UE a deschis negocierile de aderare a R. Moldova pe când cele cu țara sa – încă nu.

„În ceea ce privește deschiderea negocierilor privind aderarea Georgiei la Uniunea Europeană, aceasta ar trebui să fie decisă chiar de Uniunea Europeană. Georgia este tratată nedrept. Sper că, din această cauză, poporul georgian nu va refuza să înceapă astfel de negocieri”, a declarat acesta potrivit presei locale.

El a mai spus că ar fi o nedreptate „ca o țară precum R. Moldova care este o țară membră a CSI, cu pluralism politic și mediatic zero, cu probleme grave în ceea ce privește democrația și corupția, să deschidă negocierile de aderare la UE, pe când pentru Georgia, negocierile nu sunt deschise”.

Kobahidze susține că singura explicație pentru acest lucru și motivul sunt interesele diferite și că de îndată ce interesele se vor schimba, abordările față de Georgia, la fel, vor fi altele, potrivit presei locale.

Acesta speră ca UE să înceapă negocierile de aderare, în curând, cu Georgia.

„Dacă democrații câștigă în Statele Unite, războiul din Ucraina se va încheia într-un an, dacă republicanii câștigă – în șase luni”

Prim-ministrul Kobahidze mai declară că se așteaptă ca războiul din Ucraina să se încheie în „cel mult un an”.

Acesta susține că dacă republicanii (Donald Trump) câștigă alegerile prezidențiale din SUA, războiul din Ucraina s-ar putea încheia în ianuarie 2025.

„În orice caz, războiul se va încheia, iar situația din regiune se va calma. După aceea, atitudinea față de Georgia se va schimba imediat în bine. Acestea sunt așteptările noastre optimiste. Resetarea relațiilor cu Statele Unite, desigur, nu depinde în mod direct de victoria republicanilor. Dar sunt sigur că în maximum un an, și poate chiar în șase luni, va începe o revizuire a relațiilor noastre”, a declarat prim-ministrul Georgian.

Potrivit presei georgiene, Kobakhidze a mai menționat faptul că partidul de guvernământ „Visul Georgian” și candidatul la președinția SUA, Donald Trump, au „un lucru în comun: nu a existat niciun război în timpul guvernării lor”.

Prim-ministrul a comentat, de asemenea, ancheta Serviciului de Securitate al Statului cu privire la presupusa lovitură de stat iminentă din Georgia și pregătirea actelor teroriste împotriva lui Bidzina Ivanishvili și a altor oficiali de rang înalt ai visului georgian.

Irakli Kobakhidze a legat această anchetă de o poveste scandaloasă care s-a întâmplat în mai 2024, când l-a acuzat pe comisarul european Olivér Várhelyi că l-ar fi amenințat în timpul unei conversații telefonice. Kobakhidze a spus că este „un avertisment cu privire la un atac terorist din partea Comisiei Europene”.

Prim-ministrul a mai spus că Georgia este interesată să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite, dar, în opinia sa, „totul este în mâinile SUA”, scrie presa georgiană.