Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prețurile petrolului au crescut cu…

Prețurile petrolului au crescut cu peste 3% din cauza perspectivelor de extindere a războiului din Orientul Mijlociu

Sursa foto: Reuters

Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 3%, pentru a cincea oară consecutiv, ca urmare a așteptărilor privind extinderea conflictului din Orientul Mijlociu, care ar putea restrânge aprovizionarea globală cu țiței, notează Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent, de referință la nivel mondial, s-a stabilit la 82,30 dolari pe baril, în creștere cu 2,64 dolari, sau 3,3%. Cotația țițeiului West Texas Intermediate din SUA s-a stabilit la 80,06 dolari pe baril, în creștere cu 3,22 dolari, sau 4,2%. Brent a înregistrat cea mai mare creștere procentuală pentru o singură sesiune de tranzacționare din acest an.

Departamentul american al Apărării a declarat în weekend că va trimite un submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul se pregătește de un atac de amploare din partea Iranului.

„Stivuim bunurile unul peste altul și dăm impresia că, dacă situația devine fierbinte, ar putea deveni și urâtă”, a declarat Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho din New York.

Iranul și Hezbollah au jurat să se răzbune pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh și a comandantului militar al Hezbollah Fuad Shukr. Un atac ar putea extinde conflictul din Orientul Mijlociu, restrângând în același timp accesul la rezervele globale de țiței și crescând prețurile.

Un astfel de atac ar putea determina Statele Unite să impună embargouri asupra exporturilor de țiței iranian, ceea ce ar putea afecta 1,5 milioane de barili pe zi de aprovizionare, a declarat Yawger. Între timp, forțele israeliene au continuat luni operațiunile în apropierea orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, în urma unui atac aerian din weekend asupra unei școli, care a ucis cel puțin 90 de persoane, potrivit Serviciului civil de urgență din Gaza. Israelul a declarat că numărul morților a fost exagerat. Duminică, Hamas a pus sub semnul întrebării participarea sa la noi discuții privind încetarea focului.

„Piața este din ce în ce mai preocupată de un conflict la nivel regional”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital din New York. Un război de amploare ar putea determina Israelul să vizeze petrolul iranian și să împiedice producția de țiței a altor producători importanți din zonă, inclusiv Irak, a declarat Kilduff.

Brent a crescut cu 3,7% săptămâna trecută, în timp ce WTI a crescut cu 4,5%, susținut de datele peste așteptări privind locurile de muncă din SUA, care au alimentat speranțele unei reduceri a ratei dobânzii în cel mai mare consumator de țiței din lume.