Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prețurile biletelor de avion vor…

Prețurile biletelor de avion vor fi și mai mari în acest an, spun experții

Foto: AP Photo/Frank Augstein

Prețurile biletelor de avion vor fi și mai mari în acest an. Aceasta este concluzia Asociației Internaționale a Transportului Aerian, care și-a ținut luni întâlnirea anuală în Dubai, transmite Euronews.

În timp ce companiile aeriene continuă să se recupereze după pierderile din timpul pandemiei de coronavirus, liderii industriei au declarat jurnaliștilor că există mai multe motive care ar putea duce la creșterea prețurilor biletelor de avion. Printre acestea este și inflația mondială. Potrivit lor, costurile combustibilului pentru avioane, aproximativ o treime din toate cheltuielile companiilor aeriene, rămân ridicate.

„Companiile aeriene vor continua să facă tot ce pot pentru a ține costurile sub control cât mai mult posibil, în beneficiul consumatorilor. (…) Dar cred că este nerealist să ne așteptăm ca liniile aeriene să poată continua să absoarbă toate costurile. Nu este ceva ce ne place să facem, dar este ceva ce trebuie să facem”, a declarat Willie Walsh, directorul general al Asociației Internaționale a Transportului Aerian, un grup comercial din industrie.

Pandemia a afectat și producția de aeronave, spun șefii din industrie. Transportatorii păstrează acum avioanele mai vechi, care consumă mai mult combustibil, zburând mai mult timp. De asemenea, nu există suficiente aeronave noi care ar permite extinderea rutelor și a creșterea ofertei pentru a reduce prețurile generale.

Profiturile companiilor aeriene vor atinge un nivel record

Acest avertisment vine în contextul în care IATA estimează că, la nivel global, veniturile companiilor aeriene vor ajunge la aproape 1 trilion de euro în 2024, un nivel record.

În același timp, se estimează că acest an numărul pasagerilor va fi de 4,96 miliarde de călători, iar cheltuielile totale ale transportatorilor vor ajunge la 862 de miliarde de euro – un alt nivel record.

Dar și profiturile din industrie sunt așteptate să fie de aproape 55 de miliarde de euro în acest an.

În 2023, Emirates, un motor principal pentru economia Dubaiului, a înregistrat profituri record. Tim Clark, președintele companiei aeriene, a recunoscut acest lucru luni, spunând că pe măsură ce companiile aeriene au devenit mai mari și transportatorii s-au consolidat, economiile de costuri au fost transferate în mod discret către consumatorii care acum pot rezerva zboruri în întreaga lume. „Este destul de uimitor că prețurile biletelor sunt unde sunt astăzi”, a spus Clark.

Yvonne Manzi Makolo, directoarea generală a RwandAir, a evidențiat, de asemenea, taxele și tarifele impuse transportatorilor de către țările în care operează.