Pretinsele autorități de la Tiraspol ar urma să ceară alipirea cu Federația Rusă. Opozant din stânga Nistrului: „Rusia face totul pentru a începe un război aici”. Reacția Chișinăului
Așa-numitul Soviet Suprem din regiunea transnistreană a anunțat organizarea celui de-al VII-lea Congres al deputaților de toate nivelurile pe data de 28 februarie. Potrivit opozantului Ghenadie Ciorba, în cadrul întâlnirii, auto-proclamatele autorități din stânga Nistrului ar urma să facă un apel către Kremlin pentru a accepta regiunea transnistreană în componența Federației Ruse.
Întâlnirea, care a fost anunțată pe 21 februarie pe pagina de Telegram a pretinsului Soviet Suprem, se va desfășura pe 28 februarie, ora 11:00, la Palatul Republicii, și va întruni delegații din partea așa-zisului parlament, a auto-proclamatelor consilii raionale și sătești. Potrivit sursei, aceștia vor discuta despre situația politică și socio-economică din regiunea din stânga Nistrului.
Decizia de a convoca cel de-al VII-lea Congres a fost adoptată de Sovietul Suprem în baza unui apel al președintelui Vadim Krasnoselski. Totodată, potrivit notei informative, la 16 februarie, deputații pretinsei Adunări Consultative au făcut apel la așa-zisul șef al statului și la auto-proclamatul Consiliu Suprem cu recomandarea de a convoca congresul, pentru că aceștia ar fi „îngrijorați” de „presiunile ce vin din partea R. Moldova”, care „încalcă drepturile transnistrenilor și le înrăutățește situația socio-economică”.
Apelul ar urma să aibă loc cu o zi înainte de Adunarea Federală, unde președintele rus Vladimir Putin va ține un discurs, potrivit presei afiliate Kremlinului. În fiecare an, Vladimir Putin se adresează Adunării Federale cu un mesaj în care prezintă „rezultatele și stabilește orientările strategice pentru viitor”. Pe lângă membrii Dumei de Stat și ai Consiliului Federației, la eveniment participă de obicei liderii regionali, membrii guvernului, dar și reprezentanții altor instituții.
„Rusia face totul pentru a începe un război aici”
Opozantului Ghenadie Ciorba susține că în cadrul Congresului, pretinsele autorități din regiunea transnistreană ar urma să vină cu un apel către Kremlin, pentru a cere ca regiunea transnistreană să fie acceptată în componența Federației Ruse.
„Cel mai probabil, a venit un ordin de la Moscova pentru a ține acest congres, unde ar trebui vociferată o cerere, în numele cetățenilor care locuiesc pe malul stâng, către Rusia, de a accepta regiunea transnistreană în Federația Rusă”, a scris Ciorba pe Facebook.
Contactat de ZdG, Ghenadie Ciorba a declarat că scopul Rusiei este de a implica R. Moldova în război, prin anexarea regiunii transnistrene. Cu acest scop, Moscova dorește să provoace autoritățile de la Chișinău și Kiev și să obțină o reacție din partea lor, pentru a putea responsabiliza ulterior R. Moldova și Ucraina pentru acțiunile ce ar putea urma.
„Rusia face totul pentru a începe un război aici. Recunoscând această regiune (n.r. transnistreană) drept teritoriul său, toate acțiunile autorităților de la Chișinău cu referire la Tiraspol vor fi declarate drept acțiuni ale Chișinăului împotriva Rusiei. Astfel, ei vor avea, după părerea lor, dreptul juridic de a ataca teritoriul R. Moldova”, a afirmat opozantul în disucția cu ZdG.
Potrivit scenariului prezentat de Ciorba, după ce ar anexa regiunea transnistreană, Rusia ar putea declara formal că R. Moldova acționează împotriva Rusiei, justificându-și astfel acțiunile ulterioare.
Reacția Chișinăului
Biroului politici de reintegrare a venit deja cu o reacție, subliniind că urmărește „cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali”, și că nu există motive de a considera că în timpul apropiat situația din regiune s-ar putea înrăutăți.
„Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, precizează Biroului politici de reintegrare.
Expert, despre acest scenariu: „Dacă el ar urma să devină realitate, nu ar fi promovat în ajun”
Valeriu Pașa, președintele Comunității WatchDog.MD, opinează că „tot ceea ce circulă în legătură cu așa-numitul congres al deputaților de toate nivelurile din regiunea transnistreană seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau mai bine spus de influențare a opiniei publice”.
„(…) Cred că este un mix de interpretări exagerate ale declarațiilor politicianului din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba. Atrag atenția că acesta nu a afirmat precum că ar avea informații concrete că este un scenariu prin care acești deputați urmează să ceară alipirea la Federația Rusă. El doar a făcut o deducție, a presupus da și este important să înțelegem acest lucru. În al 2-lea rând, vedem că acest narativ este activ promovat pe tot felul de pagini anonime pe Twitter, în secțiunile de limbă engleză. În afară de asta, aceleași narative vedem pe surse anonime din Federația Rusă sau aluzii în presa federală rusă cum este Ria Novosti.
De ce credem noi că este foarte puțin probabil ca acest scenariu să îndeplinească? În primul rând, dacă el ar urma să devină realitate, nu ar fi promovat în ajun, dar ar fi fost un fel de surpriză în același timp. Trebuie să fim conștienți de caracterul actual al regimului dictatorial de Federația Rusă. Aceasta deseori acționează irațional și nu puteam exclude 100% orice scenariu. Putin a demonstrat că este gata să meargă la pași aparent sinucigași. De ce cred că Putin nu este gata pentru recunoașterea sau cu atât mai mult acceptarea regiunii transnistrene în Federația Rusă, pentru că nu are controlul la frontiera acestei regiuni. Ceea ce nu este cazul, de exemplu, a regiunilor separatiste din Georgia, atâta timp cât armata rusă nu poate ajunge în acest teritoriu, este foarte puțin probabil ca el să-și asume riscul „acceptării” a acestei regiuni în componența Federației Ruse. Nu o să o poată apăra în caz de ceva. Și nu zic că asta ar provoca neapărat un conflict militar. Dar gândirea strategică rusească astăzi este dominată de termeni militari. Ei văd riscuri militare oriunde, respectiv această regiune va rămâne un status-quo-ul existent, cel mai probabil”, consideră expertul.