Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinția poloneză a UE cere…

Președinția poloneză a UE cere „consolidarea sprijinului” pentru R. Moldova 

Sursa foto: Getty Images

Președinția poloneză a Uniunii Europene a făcut apel vineri, 3 ianuarie, la „consolidarea sprijinului și coordonării” cu autoritățile de la Chișinău în contextul crizei energetice declanșate de sistarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina și către regiunea transnistreană a R. Moldova, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Președinția poloneză „a solicitat consolidarea sprijinului și a coordonării cu autoritățile de la Chișinău”, fără a oferi însă și alte detalii.

Comisia Europeană a spus joi, 2 ianuarie, că livrările de gaze naturale decurg în regim stabil pe întreg continentul european, cu excepția R. Moldova.

„Situația este stabilă, toate statele membre, utilizând o combinație de stocuri regulate pentru iarnă și importuri din țări terțe, care asigură aprovizionarea stabilă a consumatorilor lor”, au spus reprezentanții președinției poloneze a Consiliului European, care va începe în mod oficial vineri.

Situația rămâne îngrijorătoare însă în R. Moldova, în special în regiunea transnistreană, unde aproape toate fabricile și-au întrerupt activitatea, iar livrările de agent termic și apă caldă au fost sistate, după ce aprovizionarea cu gaze naturale a fost sistată din 1 ianuarie.

Pe 1 ianuarie 2025, Polonia a preluat președinția rotativă a Consiliului European.

Între timp, compania de stat Energocom a anunțat că a făcut rezervările de capacități la hotarul cu România pentru a suplini necesarul de consum cu energie electrică al R. Moldova pentru sâmbătă, 4 ianuarie. Conform unui comunicat de presă, o parte din rezervări au fost făcute pe piața zilei următoare, iar altă parte la licitațiile intrazilnice. „În acest fel va fi posibil importul de energie electrică contractată și anunțată de companie anterior, plus procurările de pe bursă, în special în orele de vârf”, explică Energocom.

Pentru data de 4 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de instalațiile de energie regenerabile locale, iar restul electricității va fi achiziționată din import și de pe bursă.