Președinția belgiană a UE cere activarea „opțiunii nucleare” în cazul Ungariei: suspendarea dreptului de vot
Președinția belgiană a UE cere activarea “opțiunii nucleare” în cazul Ungariei: suspendarea dreptului de vot. „Avem o Europă care avansează cu greu, în condițiile în care, din păcate, unele state – un stat în special – adoptă din ce în ce mai mult o atitudine tranzacțională, de blocare și de veto”, a declarat ministrul belgian de externe Hadja Lahbib într-un interviu acordat POLITICO, scrie G4Media.
Oficiala a pledat pentru aplicarea procedurii de cenzură a articolului 7 al UE împotriva Budapestei – o măsură extremă care poate duce la suspendarea drepturilor de vot ale unei țări.
„Cred că trebuie să avem curajul de a lua decizii: să mergem până la sfârșitul articolului 7, să activăm articolul 7 până la capăt, care prevede încetarea dreptului de veto”, a spus ea.
Parlamentul European a declanșat prima fază a procedurii articolului 7 împotriva Ungariei în 2018, dar procesul a intrat în impas. Următoarea etapă a acestei proceduri, utilizată atunci când se consideră că o țară riscă să încalce valorile fundamentale ale blocului, este deseori numită „opțiunea nucleară”, deoarece prevede cele mai grave sancțiuni politice pe care blocul le poate impune unei țări membre – suspendarea dreptului de a vota cu privire la deciziile UE.
Ungaria urmează să preia președinția Consiliului UE în iulie, ceea ce va conferi Budapestei mai multă putere de a stabili agenda și prioritățile UE pentru șase luni, chiar dacă premierul ungar Victor Orbán continuă să obstrucționeze procesul decizional al UE în chestiuni importante, de la ajutorul militar acordat Ucrainei, la sancțiunile împotriva Rusiei și până la adoptarea următorului pas pentru a primi Kievul în cadrul blocului.
„Acesta este un moment al adevărului”, a declarat Lahbib. „Fie ne asumăm responsabilitățile, ceea ce necesită curaj politic și voință. Fie punem în aplicare mecanisme care nu funcționează. Și astfel trebuie să alegem”.
„Dacă mergem până la capăt cu acest mecanism, el trebuie să funcționeze. Dacă nu funcționează, trebuie să îl reformăm. Acesta este viitorul Uniunii Europene”, a spus Lahbib.