Președintele Finlandei va propune lipsirea Rusiei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a cerut o schimbare a sistemului în care un stat poate bloca deciziile Consiliului de Securitate al ONU și a cerut extinderea acestuia. Stubb a propus, de asemenea, suspendarea calității de membru al oricărei țări care duce un „război ilegal”, cum ar fi invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Reuters.
Săptămâna viitoare, Adunarea Generală a ONU va avea loc la New York. Componența Consiliului de Securitate va fi discutată în cadrul acestuia, iar Stubb intenționează să se alăture la apelurile pentru reforma acestuia, relatează Reuters. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a vorbit în luna mai despre necesitatea schimbării în conformitate cu „realitățile de astăzi”.
Stubb intenționează să propună adunării creșterea numărului de membri permanenți ai Consiliului de Securitate de la cinci la 10, inclusiv o țară din America Latină, două din Africa și două din Asia. În același timp, „nicio țară nu ar trebui să aibă drept de veto” în Consiliul de Securitate, iar oricine poartă un război ilegal ar trebui exclus din acesta, „cum face Rusia acum în Ucraina”, a spus președintele într-un interviu pentru Reuters.
Membrii permanenți sunt Marea Britanie, China, Rusia, SUA și Franța. Calitatea lor de membru a fost aprobată de Carta ONU în 1945: ei au fost aliați și învingători în al Doilea Război Mondial și sunt, de asemenea, singurele „puteri cu arme nucleare” recunoscute oficial. Fiecare dintre membrii permanenți are drept de veto, motiv pentru care, în special, ONU nu poate influența în niciun fel evenimentele din Ucraina, cu excepția adoptării rezoluțiilor. Mai multe astfel de documente de condamnare a acțiunilor Rusiei au fost adoptate de Adunarea Generală, inclusiv imediat după invazie, dar Kremlinul continuă războiul.