Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Curții Supreme de la…

Președintele Curții Supreme de la Kiev, a cărui integritate fusese evaluată anterior, reținut într-un dosar de corupție. Circa 3 milioane de dolari, descoperite de autoritățile ucrainene

Sursa: Profimedia Images

Autoritățile ucrainene anticorupție au anunțat luni, 15 mai, că investighează corupția pe scară largă de la Curtea Supremă a Ucrainei. Biroul Național Anticorupție din Ucraina (BNA) nu a menționat numele persoanelor acuzate de corupție, dar două instituții media locale au anunțat că președintele Curții Supreme, Vsevolod Kniaziev, a fost reținut fiind bănuit că a primit mită 3 milioane de dolari.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități de la Chișinău Olesea Stamate a venit cu câteva remarci în contextul anunțului din Ucraina. Aceasta a afirmat că Kniaziev ar avea „un salariu suficient pentru un trăi bine-merci, mult mai mare decât judecătorii din țara noastră” și că a trecut anterior vetting-ul, „dar care a fost specific în Ucraina”. Potrivit deputatei Stamate, „vetting-ul nu este o soluție care dă rezultate pentru 100 de ani înainte”.

Autoritățile anticorupție de la Kiev au postat o fotografie pe pagina instituției de Facebook, precizând că banii au fost ridicați în urma unor investigații efectuate de BNA și de biroul Procurorului Special Anticorupție (PSA).

BNA și PSA au scos la iveală corupția pe scară largă de la Curtea Supremă, și anume o schemă prin care conducerea și judecătorii Curții Supreme primeau mită”, a precizat biroul în postare. „Acțiuni de investigație urgente sunt în curs de desfășurare”.

ZN.ua, un site local de știri, și portalul Ukrainska Pravda au citat oficiali sub anonimat care au declarat că Kniaziev a fost reținut, fără a oferi detalii suplimentare.

Potrivit sursei ZN, banii provin de la susținătorii miliardarului ucrainean Kostiantin Jevago, care a fost arestat în Franța în decembrie, la cererea Kievului, în legătură cu acuzații de deturnare de fonduri.

Omul de afaceri a declarat în fața instanței că nu a făcut nimic greșit și că nu ar trebui să fie extrădat.

Banii proveneau de la susținătorii unei decizii judecătorești din aprilie care a favorizat producătorul de peleți Ferrexpo Plc, a declarat sursa citată de ZN. Aceasta a precizat că alți 18 judecători ai Curții Supreme care au audiat cazul Ferrexpo au fost precheziționați.

Cazul se referea la o răscumpărare a aproximativ 40,2% din acțiunile filialei ucrainene a companiei, Ferrexpo Poltava Mining, care a fost vândută către Jevago și alte părți.

Vsevolod Kniaziev este șeful Curții Supreme de Justiție de la 1 decembrie 2021. Kniaziev a început să lucreze ca judecător în 2013 și a devenit șef al Tribunalului administrativ districtual din Nikolaiev în 2015. Din 2017, el a fost judecător al Curții Administrative de Casație din cadrul Curții Supreme.

Bruxelles-ul a făcut din combaterea corupției o condiție prealabilă pentru ca Kievul să adere la Uniunea Europeană. În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, Ucraina ocupă locul 116 din 180 de țări în Indicele de percepție a corupției realizat de Transparency International.