Președinta Maia Sandu va participa la Adunarea Generală a ONU. Apelul Asociației Promo-LEX: „Să utilizeze platformele internaționale pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului din regiunea transnistreană”
Președinta Maia Sandu își începe luni, 18 septembrie, vizita la New York pentru a participa la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), la invitația secretarului general al ONU, António Guterres, anunță instituția prezidențială într-un comunicat de presă.
Astfel, Asociația Promo-LEX a venit cu un apel public privind oportunitatea de a informa comunitatea internațională despre „problemele grave de drepturile omului din regiunea transnistreană a R. Moldova, și de a solicita ajutor și implicare în îmbunătățirea situației din acest teritoriu”.
Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”.
În perioada 18-20 septembrie, șefa statului va participa la dezbaterile din cadrul Adunării Generale a ONU. Programul vizitei va mai include, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. În marja participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale, președinta va avea o serie de întrevederi bilaterale.
Apelul Asociației Promo-LEX
„În lumina evenimentelor recente, care au culminat cu excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei și având în vedere deteriorarea gravă a situației drepturilor omului în regiunea transnistreană, accentuată de invazia rusă în Ucraina, Asociația Promo-LEX subliniază necesitatea unei intervenții urgente din partea autorităților constituționale ale R. Moldova.
Este imperativ ca aceste autorități să își asume responsabilitatea și să își intensifice eforturile pentru protejarea și susținerea locuitorilor din regiunea transnistreană. Aceasta nu este doar o datorie morală, ci și o obligație juridică și constituțională. În acest context, informarea comunității internaționale despre realitățile din teren și solicitarea unui suport concret și pragmatic devin acțiuni esențiale.
Asociația Promo-LEX își exprimă speranța că președinta R. Moldova va aborda cu prioritate aceste probleme în discursurile și alocuțiunile sale. Este esențial ca liderii țării să recunoască și să evidențieze situația alarmantă din regiunea transnistreană și să mobilizeze sprijinul actorilor internaționali relevanți.
Facem apel la președinta țării să utilizeze platformele internaționale pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului din regiunea transnistreană și pentru a solicita sprijin în asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor R. Moldova, indiferent de regiunea în care locuiesc.
În fața situației alarmante din regiunea transnistreană, Asociația Promo-LEX face un apel direct către președinta Republicii Moldova, solicitând o serie de măsuri concrete pentru a aborda și remedia încălcările drepturilor omului din această regiune.
- Raportor special al ONU: Este esențial ca președinta să apeleze la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru numirea unui raportor special. Acesta va avea rolul de a monitoriza și raporta încălcările drepturilor omului din regiunea transnistreană, oferind astfel o perspectivă imparțială și autoritară asupra situației.
- Acces garantat pentru organizații: Președinta să solicite sprijinul partenerilor internaționali pentru a asigura că organizațiile naționale și internaționale de monitorizare a drepturilor omului au acces liber și neîngrădit în regiunea transnistreană. Acest acces este crucial pentru a obține o imagine clară a realităților de pe teren.
- Mecanism de semnalare: Este vital să se creeze un mecanism transparent și eficient, care să permită locuitorilor regiunii transnistrene să semnaleze încălcările drepturilor omului și să primească suport adecvat în răspuns la aceste semnalări.
- Protecție pentru activiști: Activiștii civici și politici din regiunea transnistreană sunt adesea ținta persecuțiilor din cauza opiniilor lor. Președinta trebuie să solicite partenerilor internaționali să contribuie la crearea unui program robust de protecție pentru acești activiști, asigurându-le siguranța și libertatea de exprimare.
- Executarea Hotărârilor CtEDO: În lumina încălcărilor drepturilor omului de către Federația Rusă în regiunea transnistreană, președinta trebuie să reafirme public și ferm necesitatea respectării și executării hotărârilor CtEDO.
Aceste măsuri, dacă sunt implementate, vor reprezenta pași concreți în direcția protejării și promovării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Asociația Promo-LEX își exprimă speranța că președinta Republicii Moldova va răspunde pozitiv acestor solicitări și va acționa decisiv pentru a proteja drepturile cetățenilor săi”.
Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău (MAEIE) a anunțat că vicepremierul Nicu Popescu participă în cadrul delegației conduse de președinta Maia Sandu, la lucrările segmentului la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, precum și la o serie de alte evenimente conexe.
„În cadrul reuniunii, care promovează o diplomație multilaterală eficientă, delegația națională va discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra regiunii, contribuția țării noastre la stabilitatea regională și agenda de reforme în drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană”, conform MAEIE.
Președinta Maia Sandu a declarat, în 2022, de la tribuna Adunării Generale a ONU, că „prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea R. Moldova și crește riscurile de securitate pentru țara noastră”.
Totodată, președinta Sandu a cerut „retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse” și distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, „care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”.