Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu, la Congresul…

Președinta Maia Sandu, la Congresul Conferinței Curților Constituționale Europene: „Avem nevoie de apărători ai democrației vocali, iar voi jucați cel puțin două roluri importante”

Sursa foto: presedinte.md

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în cadrul celui de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), care reunește la Chișinău reprezentanți ai 40 de curți constituționale europene sau echivalente acestora. „În aceste vremuri, avem nevoie de apărători ai democrației vocali, iar voi jucați cel puțin două roluri importante. În primul rând, sunteți o componentă cheie a oricărei democrații liberale”, s-a adresat șefa statului judecătorilor constituționali.

„(…) Sistemele noastre democratice se bazează nu numai pe alegeri libere și corecte, ci și pe protecția drepturilor și libertăților oamenilor. Rolul dumneavoastră de a susține ceea ce este corect este o barieră împotriva avântului populismului.

De prea multe ori, sunteți chemați să arbitrați dezbateri politice și legislative importante și aveți o mare responsabilitate, împreună cu alte instituții și politicieni cheie, să vă asigurați că va prevala spiritul generos și întotdeauna democratic al constituțiilor naționale.

În al doilea rând, sunteți o sursă de inspirație și forță pentru toți cei ce sprijină democrația în Europa. Democrația are nevoie nu numai de oameni devotați, dar și de alianțe puternice între aceste forțe pozitive în spațiul european. Este o mare onoare să le văd aici pe președinta Comisiei de la Veneția și pe președinta Curții Europene a Drepturilor Omului. Contribuția dumneavoastră la difuzarea normelor democratice în Europa este esențială, iar munca dumneavoastră în consolidarea statului de drept nu poate fi subestimată”, a declarat Maia Sandu la Congresul Conferinței Curților Constituționale Europene.

În perioada 22-23 mai 2024, Curtea Constituțională a R. Moldova găzduiește cel de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), cu tema „Formele și limitele deferenței judiciare: cazul curților constituționale”. Potrivit unui comunicat al instituției, acest eveniment este organizat în cadrul Președinției CCCE a Curții Constituționale a R. Moldova.

Conferința Curților Constituționale Europene reunește reprezentanți ai 40 de curți constituționale europene sau echivalente acestora, care efectuează controlul constituțional, fiind și „cea mai importantă platformă europeană de cooperare multilaterală între organele judiciare împuternicite cu controlul constituționalității”.

Evenimentul găzduiește mai mult de 100 de participanți străini, președinți și judecători ai curților constituționale europene, observatori și oaspeți de onoare, printre care oficiali de nivel înalt, precum: președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary, președintele Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, reprezentanți ai Curții de Justiție a Uniunii Europene, reprezentanți ai asociațiilor curților constituționale ale grupurilor lingvistice și regionale – Asociația Curților Constituționale Francofone, Uniunea Curților și Consiliilor Constituționale Arabe, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale Africane, Asociația Eurasiatică a Curților Constituționale, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale ale țărilor vorbitoare de limbă portugheză.