Președinta Maia Sandu: declarații despre Gazprom, situația pe malul stâng, plecarea lui Parlicov și justiția din R.Moldova
Maia Sandu a susținut joi, 19 decembrie, o conferință de presă la Președinție. În cadrul conferinței, președinta a făcut declarații legate de mai multe subiecte, inclusiv despre contractul cu Gazprom, despre plecarea la Sankt Petersburg a fostului ministru al Energiei, Victor Parlicov, justiție și alte subiecte de interes public. Iată care au fost cele mai importante declarații ale președintei Maia Sandu.
Despre criza energetică, contractul cu Gazprom și situația pe malul stâng
„De la 1 ianuarie, contractul privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina se va încheia. Există un contract între MoldovaGaz și Gazprom, care presupune livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent pe ce cale de tranzit, prin Ucraina sau pe alte căi. Căi tehnice de tranzit există, dar se pare că Gazprom nu-și onorează obligațiunile contractuale.
Gazpromul nu-și îndeplinește obligațiunile contractuale față de malul drept de ceva timp, iar guvernarea a reușit să identifice surse alternative. În cazul malului stâng, dacă Gazprom nu-și respectă obligațiile, guvernul va trebui să ia alte măsuri. Gazele naturale pot fi cumpărate de pe piață, doar acolo pot fi cumpărate.
Nu se caută soluții pentru capacitatea de cumpărare, să ne amintim de ce suntem în această situație. Din cauza Federației Ruse care sprijină de decenii un regim nelegitim, care a adus cetățenii de pe malul stâng în situația în care să nu poată să plătească prețul real, de piață, al resurselor energetice. În această situație generată nu de Republica Moldova dar de Kremlin, guvernul va ajuta dar pentru acest consum malul stâng trebuie să plătească”, a declarat Maia Sandu.
Despre plecarea lui Parlicov la St. Petersburg și demisia fostului ministru al Energiei
„Am fost la curent cu această plecare și cred că a fost necesară pentru că avem un contract cu Gazprom și era important să verificăm dacă Gazprom își va onora obligațiunile contractuale. Am văzut că, până la moment, Gazprom nu a dat răspuns clar și presupunem că nu va exista furnizarea de gaze naturale de la 1 ianuarie.
Toți cei demiși au avut partea sa de vină în situația energetică creată. Nimeni nu știe cum vor fi prețurile mâine, peste o lună sau peste 2-3. Cred că toți au avut intenții bune, dar ce s-a întâmplat până la urmă, fiecare a fost cu părerea lui de expert, dar a lipsit o coordonare mai bună”, spune președinta.
Despre situația justiției în R. Moldova
„Justiţia rămâne în continuare cea mai slabă verigă a statului Republica Moldova şi, chiar dacă pe alocuri reformele dau rezultate, aici mă refer la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor, unde avem anumite progrese, pe alte dimensiuni, cum ar fi lupta împotriva corupţiei mari, politice şi electorale, avem multe carenţe.
Realizările cele mai modeste sunt pe lupta împotriva corupției. Nu neapărat avem pârghii directe ca să îmbunătățim. E clar că trebuie să facem mai mult. În joc este soarta Republicii Moldova, soarta democrației. Oricât de multe restricții ar pune Constituția, trebuie să găsim metode legale prin care să îmbunătățim lucrurile aici.”
Pe finalul conferinței, președinta a precizat greșelile pe care nu le va mai repeta în al doilea mandat dar și când va avea loc investirea în funcție.
„O să comunic mai mult cu oamenii din autonomie. E clar că trebuie să comunicăm cu toții mai mult și în limba rusă. Pentru că vrem nu vrem, nu toți înțeleg limba română.”
Ceremonia oficială de depunerea a jurământului de către șefa statului, Maia Sandu, pentru funcţia de preşedintă a Republicii Moldova va avea loc pe 24 decembrie, ziua în care expiră actualul mandat.