Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta georgiană a blocat prin…

Președinta georgiană a blocat prin veto legea „agenților străini”: „Este o lege rusă în esență și spirit”

Foto: EPA

Președinta georgiană, Salome Zurabishvili, a blocat prin veto legea „agenților străini”, transmite Europa Liberă Georgia. Ea a declarat acest lucru în cadrul unui briefing, subliniind că proiectul de lege, care a fost adoptat de partidul de guvernământ împreună cu mai mulți parlamentari din opoziție, este o „lege rusească”.

„Astăzi am pus veto la o lege rusească. Această lege este o lege rusă în esență și spirit, care contravine Constituției noastre și tuturor standardelor europene. Ea reprezintă astfel un obstacol pe drumul nostru european. Acest veto este absolut legal și va fi transmis astăzi Parlamentului. Această lege nu este supusă niciunei modificări și îmbunătățiri. Astfel, există un veto foarte simplu – această lege trebuie anulată”, a declarat Salome Zurabishvili.

Ce urmează?

Conform Constituției georgiene, Zurabishvili a avut la dispoziție două săptămâni pentru a semna sau a se opune prin veto legii după ce a primit-o și a trimis-o înapoi în parlament, scrie BBC. Președinta și-a folosit dreptul de veto înainte de expirarea termenului. Ea a criticat proiectul de lege încă de la început și a declarat că va exercita dreptul de veto.

Potrivit acesteia, partidul de guvernământ poate să retragă această lege, să o retrimită pentru a doua lectură sau să amâne termenul de activare a acesteia până la 1 noiembrie, după ce vor avea loc alegerile parlamentare în Georgia.

După ce Zurabishvili va transmite legea în parlament, parlamentarii vor vota în favoarea comentariilor președintelui sau, dacă vor fi respinse, în favoarea legii originale.

Nu va fi dificil pentru partidul de guvernământ să treacă peste veto-ul prezidențial. Sprijinul a 76 de parlamentari este suficient pentru aceasta, în timp ce majoritatea parlamentară are astăzi 83 de parlamentari.

După aceea, Zurabishvili poate să își folosească din nou dreptul de veto sau să semneze legea. În cazul în care nu va semna legea, aceasta va fi semnată de președintele parlamentului.

La 14 mai, parlamentul georgian a adoptat proiectul de lege „privind transparența influenței străine”, care prevede impunerea organizaţiilor care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca fiind agenţi de influenţă străină, în a treia lectură finală. Acest lucru a avut loc pe fundalul protestelor pe scară largă care se desfășoară în capitala georgiană timp de o lună.