Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta, despre „preoții Kremlinului”: „Cei…

Președinta, despre „preoții Kremlinului”: „Cei care reprezintă un risc la adresa securității statului trebuie să răspundă conform legii”

imagine simbol

În contextul deplasărilor numeroșilor preoți la Moscova, fiind întrebată dacă intenționează să-i responsabilizeze cumva în activitatea acestora, Maia Sandu a răspuns că nu deține vreo atribuție prin care ar putea interveni, dar consideră că instituțiile de resort „trebuie să documenteze acțiunile unor oameni, indiferent dacă sunt preoți sau altcineva, iar cei care reprezintă un risc la adresa securității trebuie să răspundă conform legii”. Declarația a fost făcută în cadrul podcastului „Mulțumesc pentru întrebare”.

În cadrul aceluiași interviu, șefa statului explică de ce nu publică fotografii din cadrul slujbelor religioase și spune dacă este o „femeie mearsă la biserică”.

„Eu nu am nicio prerogativă prin care să intervin. Avem libertatea credinței, libertatea de exprimare. Sigur că cei care lucrează împotriva R. Moldova, care reprezintă un risc la adresa securității statului trebuie să răspundă conform legii. Pentru asta există instituții care trebuie să documenteze acțiunile unor oameni, indiferent dacă sunt preoți sau fac altceva, deci aici legea spune ce trebuie să se facă și președintele nu are nicio treabă. Îndemnul meu este ca toată lumea, inclusiv preoții să lucreze pentru R. Moldova și pentru oamenii R. Moldova, nu pentru alte state, să respecte legea și să nu creeze pericole pentru securitatea țării noastre” a declarat președinta țării.

Întrebată de ce nu publică fotografii din lăcașele sfinte, așa cum au făcut predecesorii săi și dacă este mearsă la biserică, președinta a răspuns:

„Nu pot să spun că merg foarte des la biserică, merg, dar nu atât de des ca mama, dar asta este deja o altă întrebare. În general, eu cred că relația cu Dumnezeu ține de fiecare în parte și nu trebuie afișată. Asta nu înseamnă că eu îi critic pe cei care o afișează, dar eu personal cred că e treaba mea și nu trebuie afișată”, a explicat Sandu.

La alegerile prezidențiale din 2016, un grup de preoți, în frunte cu episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, au ieșit într-o conferință de presă prin care îndemnau oamenii să nu voteze pentru Maia Sandu pentru că „prezintă un pericol pentru biserică” inclusiv prin faptul că „nu are familie și copii”. Fiind întrebată cum s-a simțit la aceste declarații, Maia Sandu a răspuns:

„Nu m-am simțit bine. Evident că cel mai mult a suferit mama, pentru că biserica (și când zic biserica, o zic la general) biserica la care merge mama, a venit cu atacuri mincinoase la adresa copilului ei. Evident că asta este o situație neplăcută, dar ați văzut că oamenii au fost mai înțelepți decât preoții care au ieșit atunci cu atacuri la adresa mea. Așa că este o problemă când unii preoți, nu toți, că nu trebuie să generalizăm, încearcă să față jocul Kremlinului, dar până la urmă, depinde de noi să depindem ce e bine pentru noi și pentru țara noastră, ci nu ceea ce vrea Kremlinul” a menționat președinta.

După ce numeroși preoți din R. Moldova au fost surprinși în drum spre Moscova, miercuri, 4 septembrie, Patriarhia Rusă a explicat scopul acestor pelerinaje. Prin serviciul de presă al Mitropoliei Moldovei, Patriarhia Rusă a precizat că „vizitele nu au avut scopuri electorale sau politice, ci familiarizarea clerului moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Rusiei Ortodoxe, consolidând legăturile frățești între cele două Biserici Ortodoxe”.

Mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.