Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta, de ziua Suveranității R.…

Președinta, de ziua Suveranității R. Moldova: „Poporul va decide și la referendumul din această toamnă soarta țării pentru deceniile care urmează”

Sursa: presedinte.md

Astăzi este sărbătorită Ziua Suveranităţii R. Moldova. Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată acum 34 de ani, pe 23 iunie 1990, de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Făcând o paralelă între însemnătatea procesului, Președinta Maia Sandu, leagă acel proces din 1990, cu referendumul privind dezideratul de aderare la Uniunea Europeană, care va avea loc în toamna acestui an.

În mesajul său din această zi, președinta a ținut să precizeze cât de greu a fost drumul spre obținerea suveranității R. Moldova.

„La 23 iunie 1990, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate – documentul care ne-a deschis calea spre independență, democrație și stat de drept. Am avut un drum plin de dificultăți, dar, peste 34 de ani, R. Moldova rămâne o țară pașnică și democratică, în care poporul este suveran și decide soarta țării”, punctează Maia Sandu.

„Pentru un viitor democratic și o viață pașnică”, Maia Sandu cheamă cetățenii să sprijine aderarea R. Moldova la UE.

„Poporul va decide și la referendumul din această toamnă soarta țării pentru deceniile care urmează – dacă sprijină aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Am învățat, în anii de independență, că democrația și libertatea nu sunt bunuri date. Aceste valori trebuie apărate, în fiecare zi, dacă vrem să ne construim o viață pașnică și prosperă, aici, la noi acasă, și să lăsăm moștenire copiilor o țară liberă, independentă și protejată”, accentuează Maia Sandu.

Potrivit istoricilor, Declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităţilor, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic.

Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională. Astfel, Declaraţia de Suveranitate stipulează în mod clar că suveranitatea R.S.S. Moldova este unica şi necesara condiţie a existenţei statalităţii Moldovei. Se afirmă supremaţia legilor R.S.S. Moldova asupra celor unionale, se instituie cetăţenia şi se prevede dreptul suveran de a menţine relaţii diplomatice cu toate ţările lumii.

În acelaşi timp, documentul stipulează caracterul unitar şi indivizibil al statului. 

În sfârşit se stipula că „prezenta Declaraţie serveşte drept bază pentru elaborarea noii Constituţii a R.S.S. Moldova, perfecţionarea legislaţiei republicane şi ca poziţie a RSS Moldova pentru pregătirea şi încheierea Tratatului unional în cadrul comunităţii statelor suverane”.  

Declaraţia de Suveranitate a fost votată cu o singură abţinere.

La 23 iunie 1991, în ziua primei aniversări de la proclamarea suveranităţii R. Moldova, la Chişinău a fost pusă în circulaţie prima serie de mărci poştale, ce poartă atributele statalităţii – Stema şi Drapelul.

În data de 23 iunie 2011 a fost pusă în circulaţie seria de mărci poştale „20 de ani de la emiterea primelor mărci poştale ale R. Moldova”.

Pe data de 20 octombrie 2024, în R. Moldova se va desfășura un referendum republican constituțional. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”