Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președinta a semnat Decretul de…

Președinta a semnat Decretul de numire în funcție a noului procuror general. „Și eu, și cetățenii așteptăm să se facă dreptate”

Foto: Președinția

Președinta Maia Sandu a semnat, sâmbătă, 1 iunie, Decretul privind numirea lui Ion Munteanu în funcția de procuror general al R. Moldova. Candidatura lui Ion Munteanu a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor, în urma ședinței din 31 mai curent. 

La jurământul de învestire în funcție a procurorului general, președinta a vorbit despre „misiunea complicată pe care o va avea noul procuror general” și necesitatea sancționării celor care au comis acte de corupție.

„Aveți o misiune complicată. Astăzi, în justiție, din păcate, se face mai puțin decât se vorbește. A venit timpul să se facă mai multe, mai repede, mai ferm și mai corect. Și eu, și cetățenii așteptăm să se facă dreptate. Cei care au comis acte de corupție, cei care au încălcat legea trebuie să fie sancționați. În justiție, în procuratură trebuie să avem oameni onești, buni profesioniști, oameni care lucrează pentru Republica Moldova și pentru cetățenii ei”, a punctat Sandu.

Ion Munteanu este candidatul care a obținut cel mai mare punctaj pentru funcția de procuror general în cadrul concursului organizat de CSP.

Ion Munteanu nu va mai trebui să treacă vettingul, deoarece a trecut evaluarea integrității pentru funcția de judecător a Curții Supreme de Justiție.

Deși Procuratura Generală a anunțat investirea în funcție a procurorului general, pe site-ul președinției nu a fost încă publicat decretul semnat de președinta țării.

Ion Munteanu este procuror din anul 2006. A activat anterior în Procuratura sectorului Centru, mun. Chişinău, iar în 2009, numele său a figurat într-o procedură disciplinară, fiind pedepsit în mai 2010 cu „avertisment”. În iulie 2010, el a fost numit procuror în Procuratura Anticorupţie (PA), iar în intervalele anilor 2019-2020 și 2021-2022 a fost adjunct interimar al procurorului-șef al acestei instituții.

Printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu la 12 octombrie 2022, Ion Munteanu a fost numit în funcția de Procuror General interimar, înlocuindu-l în această funcție pe Dumitru Robu. Munteanu a participat la concursul pentru funcția de procuror general organizat anterior, clasându-se pe locul doi cu 8,16 puncte.