Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul Serbiei a demisionat, după…

Premierul Serbiei a demisionat, după luni de proteste în mai multe orașe din țară

Foto: AP

Prim-ministrul sârb Milos Vucevic a demisionat, în urma protestelor la nivel național legate de prăbușirea mortală a unui baldachin de gară, scrie BBC. El a declarat că a luat asemenea decizie „pentru a evita complicarea în continuare a lucrurilor” și pentru „a nu crește în continuare tensiunile din societate”.

Cincisprezece persoane au murit în noiembrie când o copertină de beton a unei gări s-a prăbușit în orașul Novi Sad. De atunci, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în mod regulat, cerând socoteală pentru prăbușire și protestând împotriva corupției.

Mai mult de o duzină de persoane au fost acuzate în legătură cu incidentul de la Novi Sad, inclusiv fostul ministru al transporturilor Goran Vesic – care a demisionat la câteva zile după incident.

Studenții au preluat conducerea protestelor, oprind traficul zilnic și blocând universitățile de luni de zile.

Vinerea trecută, mulți sârbi au întrerupt lucrul ca răspuns la un apel la grevă generală, în timp ce în decembrie aproximativ 100 000 de persoane au participat la o demonstrație la Belgrad. Multe proteste mai mici au avut loc în orașe din întreaga țară.

Tensiunile au crescut luni când, în timpul unei blocade de 24 de ore a celui mai aglomerată intersecție rutieră din capitala Belgrad, o studentă a fost rănită în ciocnirile dintre opoziție și susținătorii partidului de guvernământ.

În acea seară, președintele Aleksandar Vucic a declarat că va grația studenții și profesorii universitari acuzați în legătură cu protestele și a anunțat o remaniere guvernamentală majoră, afirmând că se așteaptă ca mai mult de jumătate din miniștri să fie înlocuiți.

A doua zi, 28 ianuarie, într-un discurs televizat difuzat seara, președintele Aleksandar Vucic a declarat că va decide în următoarele 10 zile dacă va organiza alegeri parlamentare sau va forma un nou guvern. Președintele a insistat asupra faptului că el și guvernul au satisfăcut acum cererile de transparență a studenților protestatari în ceea ce privește reconstrucția gării Novi Sad.

Partidele de opoziție au solicitat un guvern de tranziție care, în opinia lor, ar putea crea condițiile pentru alegeri libere și corecte. Însă Vucic a respins aceste cereri.

Vucic a dezvăluit, de asemenea, că ia în considerare „trei sau patru nume” pentru a-l succeda pe Vucevic – dar a adăugat că este deschis și altor sugestii.

Vucevic, care este liderul Partidului Progresist Sârb, aflat la guvernare, a fost în funcție mai puțin de un an. Acesta a fost anterior ministru al apărării și a fost primar al orașului Novi Sad – al doilea oraș ca mărime din Serbia – în perioada 2012-2020, în timpul primelor etape ale proiectului de reconstrucție a gării.

Vucevic a declarat că primarul orașului Novi Sad, Milan Djuric, va îndeplini „cea mai politică dintre cererile unora dintre cei mai extremiști protestatari” și va demisiona. Totodată, fiind un aliat de încredere al președintelui, el a mai declarat că speră ca decizia sa de a demisiona din funcția de prim-ministru să încurajeze protestatarii să „calmeze pasiunile și să revină la dialog”.

O schimbare a șefului guvernului este mai puțin semnificativă decât ar putea părea inițial, deoarece adevărata putere în Serbia se află la Vucic. Dar ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru alegeri parlamentare, dacă un nou prim-ministru nu este numit în termen de 30 de zile de la confirmarea demisiei de către Adunarea Națională.