Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Premierul explică care sunt scenariile…

Premierul explică care sunt scenariile privind livrările de gaze naturale regiunii transnistrene după 10 februarie

Sursa: gov.md

„Există două scenarii. Primul scenariu este că ei acceptă următorul pachet de ajutor al Uniunii Europene (…). Dacă ei nu vor accepta să îndeplinească aceste condiții, atunci ei vor trebui să-și caute de sine stătător o soluție”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, întrebat ce urmează în regiunea transnistreană în privința livrărilor de gaze după 10 februarie, atunci când se va încheia ajutorul de 20 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană.

Compania de stat Energocom livrează, din 1 februarie, zilnic, până la 3 milioane de metri cub de gaze regiunii transnistriene, în urma gratului oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 30 de mii euro. Grantul este destinat asigurării cu gaze naturale a consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului până la data de 10 februarie, precum și achiziția și livrarea energiei electrice pentru consumatorii malului drept. Prim-ministru a subliniat că, dacă așa-zisa conducere din stânga Nistrului nu va fi de acord cu condițiile puse privind respectarea drepturilor omului în regiune, noul ajutor de 60 de milioane anunțat de UE nu va putea fi utilizat.

„Există două scenarii. Primul scenariu este că ei acceptă următorul pachet de ajutor al Uniunii Europene, dar pentru asta trebuie să îndeplinească condițiile corespunzătoare, despre care am vorbit anterior. Dacă ei nu vor accepta să îndeplinească aceste condiții, atunci vor trebui să-și caute de sine stătător o soluție. Ei încearcă să-și realizeze o modalitate de a furniza gaze naturale. În aceste condiții statul, R. Moldova, Guvernul, va veghea că această tranzacție să corespundă cu legislația R. Moldova, cât și cu legislația internațională. În această situație, cei 60 de milioane de euro pe care i-a oferit UE, dar condiționat, nu vor putea fi utilizați de către cei din stânga Nistrului. Și da, cu părere de rău, există acest scenariu în care lumea rămâne fără energie, în întuneric, în frig și fără apă”, a specificat Dorin Recean.

Comisia Europeană a mai anunțat pe 4 februarie, că a convenit cu R. Moldova o „strategie cuprinzătoare pe doi ani pentru independența și reziliența energetică a țării”.

În cadrul acestei strategii, sprijinul total pentru R. Moldova se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi furnizate de UE până la jumătatea lunii aprilie. În plus, ca parte a aceleiași strategii, o ofertă de 60 de milioane de euro este, de asemenea, disponibilă pentru cele peste 350 000 de persoane din regiunea transnistreană care au rămas în frig în ianuarie, ca urmare a întreruperii furnizării de energie de către Gazprom. Acest sprijin este condiționat de luarea de măsuri privind libertățile fundamentale și drepturile omului în regiunea transnistreană și exclude activitățile energointensive.