Premier Energy anunță că, în caz că se va înregistra un deficit de putere în sistem, are pregătit un program de deconectări
Premier Energy a anunțat luni, 23 decembrie, că a pregătit un program de deconectări de energie electrică care va fi aplicat exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem. Acesta va fi adaptat în funcție de magnitudinea și durata deficitului și aplicat într-un mod „nediscriminatoriu și proporțional faţă de consumatorii finali de energie electrică”, a menționat într-un comunicat compania.
„Sectorul electroenergetic al Republicii Moldova se află în prezent într-o situație deosebit de complicată. (…) Ținând cont de probabilitatea sistării furnizării gazelor naturale în stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025 și, în același timp, având în vedere incertitudinea contextului energetic actual și necesitatea de a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică, ÎCS Premier Energy Distribution SA informează consumatorii că a pregătit un program de deconectări planificate”, anunță Premier Energy.
Potrivit comunicatului, programul a fost elaborat prin excluderea categoriei de consumatori de importanță vitală. Conform Anexei nr.1, consumatorii de importanță vitală sunt:
- spitalele republicane, regionale, raionale, municipale;
- sediile autorităților publice centrale;
- instituțiile pentru asigurarea apărării, securității și asigurării ordinii publice;
- aeroportul, stațiile de alimentare cu energie a transportului electric urban, instalațiile electrice ale ÎS „Calea Ferată din Moldova”;
- serviciul de stat de televiziune și radiodifuziune.
În comunicat se menționează că în eventualitatea unei asemenea situații, operatorul de distribuție va oferi prin intermediul canalelor sale de comunicare și prin email consumatorilor vizați, informații detaliate privind programul de deconectări, „astfel încât consumatorii să fie informați corespunzător despre data, ora şi durata întreruperilor. În acest context, îndemnăm consumatorii să transmită datele de email, accesând pagina web a operatorului de distribuție”.
Totodată, compania atrage atenția asupra existenței riscurilor de întreruperi necontrolate în livrarea cu energie electrică din cauza deficitului de putere din sistemul electroenergetic a blocului comun Ucraina- R. Moldova.
În acest sens, Premier Energy anunță că monitorizează cu atenție evoluția situației și este în contact permanent cu autoritățile centrale și operatorul sistemului de transport, fiind pregătit să adopte măsurile necesare pentru minimizarea impactului crizei asupra consumatorilor finali.
Aceste măsuri au fost luate după ce R. Moldova a intrat pe 16 decembrie, în stare de urgență pentru 60 de zile. Potrivit Guvernului, starea de urgență este dictată de eventuala criză umanitară în regiunea transnistreană și riscuri pentru stabilitatea sectorului energetic în întreaga țară, generate de sistarea livrării gazelor naturale către Tiraspol de către Gazprom.