Precizările PCCOCS despre dosarele lui Grigore Karamalak: A fost clasată cauza penală care a fost trimisă în Rusia. „Bulgarul” este învinuit în alte 2 dosare
Controversatul om de afaceri Grigore Karamalak, cunoscut drept „Bulgarul” rămâne în căutare internațională, iar dosarul său care anterior a fost transmis la Moscova a fost clasat de judecătoria Ciocana la 11 august 2020. Sunt câteva precizări ale Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale după ce în presă au apărut mai multe știri despre achitarea fostei autorități criminale.
Potrivit PCCOCS, actualmente, Grigore Karamalak este învinuit în 2 cauze penale care au fost documentate în 2016-2017. Acestea au fost „pornite în temeiul unei bănuieli rezonabile de comitere a infracţiunilor prevăzute de articolele 42 alin. (2) și 3) și 189 alin. (6) din Codul penal – șantajul și articolele 27, 46, 145 alin. (2) lit. a), p) din Codul penal – tentativă de omor”, se arată în comunicatul instituției.
Pe ambele cauze, a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Karamalak pentru 30 de zile. Cele 2 dosare au fost documentate de ofițerii de investigație a Direcției investigații criminalitate organizată a Inspectoratului Național de Investigații de comun cu procurorii PCCOCS.
De asemenea, dă asigurări PCCOCS, „în prezent, Grigore Caramalac figurează în continuare în bazele de date ca fiind anunțat în căutare internațională”.
În februarie 2014, ZdG a fost prima instituție de presă care scria despre faptul că dosarele penale pe care Grigore Karamalak le avea în R. Moldova au fost trimise în adresa organelor de drept din Federația Rusă. Decizia a fost luată de Andrei Pântea, pe atunci prim-adjunct al procurorului general. Pentru asta, 2 ani mai târziu, Pântea a fost reținut, ulterior condamnat la 2 ani de închisoare, iar după ce și-a recunoscut vina a fost amnistiat și eliberat din sala de judecată.
Conform informaţiilor publice, „hoţul în lege” Grigore Karamalak, zis Bulgaru, originar din Taraclia, dat în căutare prin Interpol încă în 1998, avea deschise în R. Moldova două dosare penale pentru mai multe fapte comise în anii ´90. Într-un dosar, acesta era învinuit de banditism şi de organizare a unor tentative de omor la comandă, iar în altul, de mai multe episoade de şantaj. De fapt, oamenii legii care au avut tangenţe cu cele două dosare ale lui Karamalak, în care acesta avea statut de învinuit, spun că doar în primul erau dovezi concrete, cel de-al doilea, legat de şantaj, neavând prea multe probe plauzibile în el.
În 2004, presa a scris că pe numele lui Karamalak a fost deschis un dosar penal şi în Rusia, pe aceleaşi fapte pentru care acesta avea dosar în R. Moldova: banditism şi tentative de asasinat. Organele competente din Rusia au solicitat în repetate rânduri omologilor din R. Moldova remiterea dosarelor, pe motiv că infracţiunile au avut loc şi pe teritoriul Rusiei. Nu se ştie când, cert este că până în 2008, când Karamalak a obţinut cetăţenia Federaţiei Ruse, dosarul din Rusia pe numele „hoţului în lege” a fost clasat, din lipsa componentelor de infracţiune. Rămâneau doar dosarele din R. Moldova, care însă au fost suspendate în august 2007, din cauză că Rusia refuza extrădarea.