Precizările Ministerului Mediului cu referire la înhumarea celor 65 de mii de porci de la o fermă comercială din Roșcani

După ce zeci de locuitori ai satelor Roșcani și Calfa din raionul Anenii Noi au ieșit la proteste arătându-se îngrijorați de decizia Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de a sacrifica și înhuma aproximativ 65 de mii de porci de la o fermă comercială din Roșcani, unde a fost depistat un focar de pesta porcină africană (PPA), Ministerul Mediului a venit cu mai multe precizări pe acest caz.
Responsabilii de mediu asigură într-un comunicat emis luni, 24 martie, că toate instituțiile responsabile sunt implicate plenar pentru ca procesul de sacrificare și înhumare să fie sigur atât pentru oameni, cât și pentru mediu.
„Terenul selectat pentru înhumarea porcilor este groapa de gunoi locală. Stratul de sol este preponderent lutos, cu o capacitate redusă de permeabilitate, ceea ce reprezintă prima barieră pentru a limita infiltrarea și contaminarea apelor subterane. Mai mult decât atât, perimetrul gropii pentru înhumare nu se află în zona de protecție a râului Bîc”, precizează Ministerul Mediului.
Autoritățile afirmă că procedura de înhumare se desfășoară „cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale”.
„În cadrul procesului, se aplică straturi dezinfectante pe bază de clorură de var între nivelurile de depunere, ceea ce constituie o altă acțiune de limitare a riscurilor biologice și de mediu. De asemenea, gropile de înhumare au o adâncime cuprinsă între 6 și 9 metri”, se arată în comunicatul Ministerului Mediului.
Reprezentanții de la Administrația Națională „Apele Moldovei” și Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) și ANSA au mers, potrivit Ministerului Mediului, la fața locului pentru investigații. „Limitele gropii de gunoi au fost ridicate în plan pentru a proteja teritoriile învecinate și au fost instalate semne de delimitare a perimetrului. Zona roșie va fi îngrădită prin instalarea unui gard de protecție”, menționează responsabilii de mediu.
Pe 16 martie 2025, un focar de pesta porcină africană (PPA) a fost depistat la o fermă comercială de porcine de mari dimensiuni din satul Roșcani, raionul Anenii Noi. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în dimineața zile de 17 martie 2025, a fost convocată, în regim de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Anenii Noi, care a aprobat „o serie de măsuri pentru eradicarea rapidă a focarului de PPA, precum și pentru a preveni difuzarea bolii în afara acestuia”.
Sursele ZdG au declarat atunci că vor fi sacrificați și înhumați aproximativ 65 de mii de porci.
„Este o pierdere economică foarte mare pentru raionul Anenii Noi, dar și pentru ferma de porci, cu peste 100 de angajați. Totuși, potrivit legii, statul va compensa toate pierderile suferite de agentul economic”, a specificat sursa.
Ulterior, Câteva zeci de locuitori ai satelor Roscani și Calfa din raionul Anenii Noi au ieșit la proteste în apropierea locului unde au fost îngropați cei 65 de mii de porci. Aceștia s-au arătat îngrijorați de posibilele consecințe de mediu, potrivit Agora.