Principală  —  Ştiri   —   Precizările Ministerului Justiției cu referire…

Precizările Ministerului Justiției cu referire la raportul Promo-Lex privind suprapopularea Penitenciarului nr. 13

Ministerul Justiției al R. Moldova a oferit, într-un comunicat de presă publicat marți, 30 ianuarie, mai multe precizări pe marginea evaluării efectuate recent de Promo-Lex, care a arătat că Penitenciarul nr. 13 din capitală se confruntă cu o suprapopulare de 98,9%. Astfel, potrivit Ministerului, situația din Penitenciarul nr.13 „s-a îmbunătățit considerabil în ultima perioadă”, fapt „remarcat atât de organismele internaționale în materia drepturilor omului, cât și de cele naționale”.

După cum se arată în comunicat, numărul deținuților în Penitenciarul nr. 13, care acum este de 750 și nu de 377 după cum prevăd standardele internaționale, s-a diminuat de la peste 1200, cum era în anul 2016.

Totodată, Ministerul Justiției menționează faptul că autorii raportului au operat cu standardul de 6 m2, recomandat de către Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT), care diferă de reglementările naționale și ale altor state europene de 4 m2 per deținut.

„Având în vedere infrastructura învechită a Penitenciarului nr.13, reproiectarea spațiilor locative pentru atingerea recomandărilor internaționale privind suprafața celulelor sau operarea modificărilor structurale este imposibil de realizat. Cu atât mai mult că, acest standard se recomandă statelor membre pentru a fi luat în calcul la următoarele proiecte de infrastructură penitenciară”, explică cei de la Minister.

De asemenea, potrivit comunicatului, au fost implementate mai multe măsuri pentru a diminua supraaglomerarea Penitenciarului, printre care transferul minorilor aflați în arest preventiv în Centrul de detenție pentru minori și tineri din Goian, din martie 2023, în acest an planificându-se și transferarea tinerilor cu vârsta de până la 21 ani.

Ministerul Justiției a enumerat și măsurile întreprinse pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție în sistemul penitenciar, inclusiv în Penitenciarul nr.13, printre care:

  • închiderea sectorului de detenție aflat la demisol care nu corespundea standardelor minime de detenție, ceea ce a redus numărul de locuri de detenție;
  • reparația capitală a acoperișului tuturor edificiilor din cadrul Penitenciarului nr.13;
  • separarea completă a blocului sanitar de restul celulei în toate spațiile de detenție, proces ce urmează a fi finalizat în acest an;
  • reparația celulelor cu înlocuirea geamurilor, pentru asigurarea iluminării și ventilării naturale suficiente, proces care se realizează etapizat, reieșind din necesitatea de a elibera temporar spațiile supuse lucrărilor de reparației;
  • renovarea integrală a secției medicale, care a fost acreditată, fiind astfel confirmată respectarea cerințelor de calitate pentru acordarea asistenței medicale calificate;
  • renovarea capitală a sectorului pentru deținerea femeilor, inclusiv amenajarea unui cabinet medical (ginecologic);
  • reparația spațiilor auxiliare (sala festivă pentru desfășurarea activităților de reintegrare socială, sala pentru video-conferințe, spațiile pentru plimbare, cantina penitenciarului etc.).

Reacția Ministerului Justiției vine în urma rezultatelor evaluării efectuate de Asociația Promo-Lex, care au arătat că Penitenciarul nr. 13 se confruntă cu o suprapopulare gravă, depășind cu 98,9% standardele internaționale. Astfel, potrivit unui comunicat al Asociației, spațiul conceput, conform standardului internaționale, pentru 377 de deținuți, găzduiește în prezent 750, ceea ce necesită „o revizuire urgentă a procedurilor de calcul al capacității de detenție și ajustarea infrastructurii”.

Una dintre cele mai importante concluzii ale raportul este „necesitatea unei intervenții imediate pentru a asigura condiții care să respecte demnitatea umană și drepturile fundamentale ale deținuților”. Implementarea recomandărilor propuse, potrivit Asociației, va necesita acțiuni strategice și alocarea de resurse adecvate din partea autorităților.