Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările Ministerului Energiei referitor la…

Precizările Ministerului Energiei referitor la starea de urgență în domeniul energetic

Sursa: Ministerul Energiei/Facebook

R. Moldova a intrat de luni, 16 decembrie, în starea de urgență, care a fost instituită pe o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost aprobată de Parlament după ce săptămâna trecută prim-ministrul Dorin Recean a solicitat instituirea stării de urgență, ca urmare a necesității de a gestiona eficient situația energetică pe malul drept al Nistrului, precum și în contextul unei potențiale crize umanitare în regiunea transnistreană. 

Autoritățile au definitivat măsurile de pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024-2025 și de atenuare a impactului în caz de sistare a furnizării gazelor naturale de către Gazprom pe malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025.

Potrivit Ministerul Energiei, pentru malul drept au fost finalizate achizițiile de gaze naturale pentru întreg sezonul de iarnă, iar stocurile de gaze pentru începutul anului 2025 sunt estimate la aproximativ 110 milioane de metri cubi, suficient pentru a acoperi cerințele de consum și pentru a asigura un stoc de securitate necesar țării.

Ministerul Energiei a specificat că „în ceea ce privește energia electrică, discuțiile dintre Energocom și companiile Nuclearelectrica și OMV Petrom sunt în curs pentru suplimentarea importurilor de energie electrică, iar autoritățile au consolidat eforturile pentru creșterea producției interne de energie. Asta înseamnă că, Termoelectrica și CET-Nord au raportat capacități de producție suplimentare pentru a asigura alimentarea continuă cu energie termică în municipiile Chișinău și Bălți. De asemenea, Moldelectrica a testat cu succes funcționarea în regim insular a liniilor de interconectare cu România și lucrează la majorarea capacității de import de energie electrică, în colaborare cu rețeaua europeană Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E)”

În prezent, Ministerul Energiei scrie că peste jumătate din necesarul de consum de energie electrică al malului drept al Nistrului este acoperit de Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană (MGRES), iar obligațiile contractuale centralei din stânga Nistrului sunt valabile până la sfârșitul lunii decembrie. Restul energiei electrice este produs de centralele termice și din contul surselor regenerabile de energie, dar și din import din România, în limita capacităților alocate de către ENTSO-E pentru blocul Ucraina-Moldova. 

„Însă capacitatea de import de energie electrică din Uniunea Europeană este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum în orele de vârf. De asemenea, interconectarea cu rețeaua electrică din România este vulnerabilă la întreruperi, având în vedere că linia electrică Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei și este expusă riscurilor de atacuri asupra infrastructurii energetice”, a menționat Ministerul.

Din acest considerent, autoritățile îndeamnă populația să folosească rațional energia electrică, pentru a reduce consumul, îndeosebi în orele de vârf. 

De asemenea în această perioadă, autoritățile din R. Moldova au solicitat reluarea activității Centrului de Dirijare în Situații Excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale, care va asigura managementul situației energetice în caz de posibile deconectări ale energiei electrice, care vor fi anunțate neîntârziat pe canalele oficiale ale Guvernului, inclusiv în contextul unor atacuri asupra infrastructurii energetice din Ucraina, sau în absența unui contract de furnizare a energiei electrice cu MGRES.

„Instituțiile responsabile din sectorul energetic din R. Moldova rămân angajate în implementarea măsurilor de pregătire și au raportat progrese semnificative în ceea ce privește asigurarea unui sistem energetic stabil și funcțional. Autoritățile și operatorii din sectorul energetic monitorizează cu atenție evoluția situației și vor adopta măsurile necesare pentru a minimiza impactul crizei asupra populației”, a precizat Ministerul Energiei.