Precizările judecătoriei Chișinău în legătură cu ședințele de judecată programate în dosarele penale ale candidatului la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo
Reprezentanții Judecătoriei Chișinău au venit cu mai multe precizări despre ședințele de judecate programate în dosarele penale ale fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, candidat la alegerile prezidențiale. Se întâmplă după ce președinta în exercițiu, Maia Sandu, s-a declarat „nedumerită” de faptul că „anumiți judecători stabilesc ședințe de judecată pe dosarele lui Stoianoglo în timpul campaniei” electorale.
Astfel, reprezentanții instanței menționează într-un comunicat faptul că în ședința din 9 septembrie 2024 (în dosarul privind încălcarea inviolabilității vieții personale, n.red.), care a avut loc până la alegerile prezidențiale, la cererea avocaților fostului procuror general, magistrații Judecătoriei Chișinău au anulat ședințele de judecată din 24 septembrie 2024 și 8 octombrie 2024, pe motiv că Alexandr Stoianoglo este candidat la alegerile prezidențiale.
„În aceeași ședință din 9 septembrie 2024, avocatul Vasile Gafton a solicitat stabilirea următoarei ședințe de judecată, după turul doi al alegerilor prezidențiale, însă completul de judecată, invocând faptul că nu este cunoscut dinainte dacă candidatul Alexandr Stoianoglo va trece în turul doi al alegerilor prezidențiale a stabilit următoarele ședințe de judecată, după cum urmează: 1 noiembrie 2024, ora 09:00; 7 noiembrie 2024, ora 15:30; 22 noiembrie, orele 10:00 – 12:00”, susțin reprezentanții Judecătoriei Chișinău.
Întrebată de Ziarul de Gardă dacă vor fi contramandate unele ședințe de judecată, stabilite pentru luna noiembrie în dosarele penale ale candidatului la prezidențiale, Alexandr Stoianoiglo, președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan, a declarat că judecătorii urmează să decidă acest lucru.
„Ședințele de judecată, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, au fost amânate, din motiv că este campanie electorală, la cererea avocaților. (Magistrații, n.red.) nu știau dacă (Alexandr Stoianoglo, n.red.) va fi în turul doi sau nu, dar toți cer de la judecători să examineze dosarele cu celeritate și au fost stabilite (ședințele, n.red.) imediat după primul tur de scurtin. Urmează să vedem, va fi plasat pe portalul instanțelor de judecată dacă a avut loc ședința sau n-a avut loc (…). Ședințele se stabilesc de judecători, cu participarea părților. Președintele instanței nu intervine în modul de stabilire a ședințelor de judecată. Acest lucru îl decid judecătorii completurilor de judecată”, a subliniat Livia Mitrofan.
De asemenea, conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, prima ședință de judecată, de la Curtea de Apel Chișinău, în dosarul penal cu privire la depășirea atribuțiilor de serviciu, în care figurează fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, achitat în februarie 2024 de prima instanță, a fost programată pentru miercuri, 30 octombrie.
Miercuri, 30 octombrie, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a declarat într-o postare pe Facebook că ședințele de judecată în dosarele lui Stoianoglo ar trebui să aibă loc după turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.
„Sunt nedumerită că anumiți judecători stabilesc ședințe de judecată pe dosarele lui Stoianoglo în timpul campaniei. Au avut timp berechet înainte de alegeri și au timp după alegeri. Dacă scopul real al judecătorilor este să facă justiție, și nu victimizarea unui candidat, aceste ședințe trebuie făcute după scrutinul din 3 noiembrie”, a spus Maia Sandu.
Pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău se află două dosare penale inițiate pe numele lui Alexandr Stoianoglo: pentru abuz de putere sau abuz de serviciu și încălcarea inviolabilității vieții personale.
În dosarul penal pentru abuz de putere sau abuz de serviciu, Stoianoglo este învinuit de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. În dosarul cu privire la încălcarea inviolabilității vieții personale, fostul procuror general este cercetat că, folosindu-se de situația de serviciu, a intrat în posesia unor corespondențe private ale fostului procuror-șef al PA, Viorel Morari, cu alte persoane, obținute din telefonul mobil al ultimului, ridicat în cadrul cauzei penale în care Viorel Morari era vizat, iar după aceasta le-a făcut publice în cadrul unui briefing de presă.
Pe 28 februarie 2024, după doi ani și cinci luni de la pornirea dosarului penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat de magistrații Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, alături de ex-șefa Secției resurse umane a Procuraturii Generale (PG), Maria Cobzari. Cauza penală se află pe masa magistraților de la Curtea de Apel Chișinău.