Precizările CSM privind accesul jurnaliștilor în instanțele judecătorești. „Angajații instanței, dar și participanții sunt deseori victimele unor hărțuiri”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis un comunicat în care a precizat că regulamentul privind accesul mass-mediei în instanțele judecătorești, „vizează asigurarea securității participanților și solemnității procedurilor în instanțele de judecată”.
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), alături de organizațiile cosemnatare, au condamnat aprobarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a unor „reglementări abuzive privind accesul presei în sediile instanțelor judecătorești și cer anularea neîntârziată a acestora”.
CSM scrie că regulamentul-cadru privind accesul în instanțele judecătorești a fost elaborat de Consiliu în scopul asigurării ordinii publice, securității justițiabililor, judecătorilor, funcționarilor publici, angajaților instanţelor judecătoreşti prin instaurarea unui regim eficient de pază şi control-acces în sediile instanţelor judecătoreşti.
„Judecătorii, angajații instanței, dar și participanții sunt deseori victimele unor hărțuiri chiar pe holurile instanțelor de judecată și birourile acestora. Prin urmare e necesară o reglementare clară și transparentă a modului de acces și verificare în instanțele de judecată. Totodată, instanțele de judecată se confruntă frecvent cu limitări de spațiu. Sălile ședințelor de judecată nu au capacitatea necesară de a asigura prezența părților, a persoanelor interesate și a mass-media, în special în dosarele de rezonanță socială sporită. Prin urmare, anunțarea prealabilă a prezenței publicului și a mass-media va permite organizarea mai eficientă și o alocare adecvată a spațiului, fără a afecta dreptul la informare a publicului și asigurând transparența actului de justiție”, se arată în comunicatul CSM.
În declarația asociațiilor de media este specificat că documentul instituie restricții nejustificate și abuzive în raport cu presa și subminează misiunea jurnalistică de a informa cetățenii asupra problemelor de interes public, inclusiv ale celor ce vizează înfăptuirea actului de justiție.