Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările CNAS privind Acordul în…

Precizările CNAS privind Acordul în domeniul securității sociale R. Moldova-Spania, care intră în vigoare pe 1 iunie 2024

Sursa foto: social.gov.md

Începând cu 1 iunie 2024, cetățenii R. Moldova care au desfășurat un stagiu de cotizare pe teritoriul Regatului Spaniei au posibilitatea de a valorifica perioada lucrată atât în R. Moldova, cât şi în Regatul Spaniol. Comisia Națională de Asigurări Sociale a R. Moldova (CNAS) vine cu mai multe precizări în acest sens.

Astfel, potrivit unui comunicat al CNAS, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională. 

„În baza Acordului, beneficiarii vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.  

Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de Acord, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale la adresa, or Chișinău, str. G. Tudor 3, sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, spun reprezentanții CNAS într-un comunicat.

Până în prezent, CNAS susține că aplică prevederile acordurilor internaționale în domeniul securității sociale semnate cu următoarele state: România, Republica Portugheză, Republica Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Austria, Republica Estonia, Republica Cehă, Republica Polonă, Ungaria, Regatul Belgiei, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Elenă și Republica Italiană.

Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Spania a fost semnat, la Madrid, la 21 iulie 2022.